A mamutok lényegesen több érdeklődést váltottak ki az amerikai nézőkből a hétvégén, mint Sharon Stone hervadó bájai: a Jégkorszak 2 rekordokat döntöget, míg az Elemi ösztön második része csúfosan megbukott.

A Jégkorszak 2 - Az olvadás minden várakozást felülmúló tavaszi áradást okozott az amerikai mozikban: a 80 millió dolláros büdzséjű film 70,5 milliót hozott a konyhára egyetlen hétvége alatt. Ezzel a nem nyári szünetben és nem ünnep alatt nyitó filmek közül a második legsikeresebb lett, csak A passió teljesített ennél jobban. A Toy Story 2 és a Sherk 2 után ez a harmadik olyan számítógépes animációval készült folytatás, amely lekörözi az első rész eredményét, a 2002-es Jégkorszak 46,3 millióval nyitott. A filmet terjesztő Fox forgalmazási igazgatója annak tulajdonítja az elsöprő sikert, hogy a nézők az első részben nagyon megkedvelték a főszereplő állatfigurákat, akiket aztán DVD-n is szívesen láttak viszont, ezért most hajlandók voltak ismét elzarándokolni kedvükért a mozikba.

A forgalmazási igazgató szerint: "A moziba járás élménye még nem halt ki. Ha olyasmit adunk az embereknek, amit látni akarnak, eljönnek érte." A számok egyelőre őt igazolják, a Jégkorszak 2 sikerének következtében a tavaly ilyenkorinál (amikor a Sin City-t mutatták be) 37%-kal magasabb összbevétel keletkezett a mozikasszáknál.

Amilyen meleg fogadtatásban részesítette a közönség a Jégkorszak-ot, annyira hidegen hagyta őket az Elemi ösztön 2. A '92-es erotikus thriller folytatása mindössze siralmas, 3,2 millió dollárt kapargatott össze 1453 moziban. Sharon Stone combjaira most csak nyolcad annyian voltak kíváncsiak, mint az első rész nyitó hétvégéjén. A legtöbb folytatás esetében igaz, hogy ha négy évnél is több telik el az első és a második rész közt, akkor jelentősen kisebb érdeklődéssel lehet számolni, mintha a második rész viszonylag gyorsan követi a sikeres elsőt - ezúttal sem történt másként.

Forrás: Intermédia
Sharon Stone az Elemi ösztön 2-ben | Még több kép a filmből

A heti bemutatók közül a Jégkorszak-on kívül csak az ATL című görkoris, hip-hopos kamaszfilmnek sikerült felkerülnie az ötös toplistára. A harmadik helyen álló film 12,5 millióval nyitott, elmaradva a második helyet elfoglaló, A belső ember 15,7 milliós eredményétől. Spike Lee bankrablós mozija már 52,7 millió dolláros összbevétellel büszkélkedhet.

A toplista negyedik helyén tartja magát az Anyám nyakán című vígjáték Matthew McConaugheyval és 73,2 milliós összbevétellel, ötödik helyen a V mint vérbosszú áll, amely 56,8 millió dollárt gyűjtött össze eddig.

Budapestet elöntötte a víz

A Jégkorszak 2 - Az olvadás iránt nem csak az amerikai, hanem a budapesti nézők is nagy lelkesedést mutattak: több mint 80 ezren megnézték a hétvégén a számítógépes animációval készült alkotást. Az első rész - szintén nagyon erős - 52 ezres nézőszámmal nyitott, úgyhogy ennél jobb eredményt elképzelni is nehéz lenne. Ezzel a Jégkorszak 2 minden idők második legsikeresebb rajzfilmje Budapesten a 94 ezer nézővel nyitó Shrek 2 után.

A tavalyi év legnagyobb kritikai, és meglepően nagy közönségsikere a Brokeback Mountain nálunk nem hozta lázba a nézőket, csak a toplista ötödik helyét sikerült meghódítania. A Heath Ledger és Jake Gyllenhaal főszereplésével készült remek film csak ötezer mozilátogatót vonzott, ugyanannyit, amennyit anno a felhajtás nélkül bemutatott Ütközések, amely végül elvitte a legjobb film Oscarját a fő esélyesnek tartott Ang Lee-film elől.

A toplista második helyén nem egészen tízezer nézővel a múlt héten listavezető Egy gésa emlékiratai áll, harmadik helyen A belső ember tartja magát 6200 nézővel. Al Pacino és Matthew McConaughey kettőse nem hatotta meg nálunk a filmrajongókat: a Pénz beszél 4500 nézővel az eddigi leggyengébben nyitó Pacino-film, alulmúlva a Minden héten háború-t is (6500).

A további két premierfilm minimális érdeklődést váltott ki: a Hajnóczy Péter kisregényéből készült a Halál kilovagolt Perzsiából-t csak 200-an, a Nagypályások című orosz első világháborús drámát mindössze 130-an tekintették meg.