Idén április 18-tól 26-ig már tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Francia filmnapok. A rendezvény keretében tíz új francia filmet vetítenek premier előtt; megtekinthető lesz Francois Ozon és Michael Haneke új filmje, egy Sophie Marceau főszereplésével készült thriller, illetve Catherine Deneuve és Gérard Depardieu közös filmje is.

A magyarországi Francia filmnapok már tizedik éve mutatja be a magyar közönségnek a legfrissebb francia filmtermést. Idén, a jubileumi Francia filmnapok 2006. április 18-26. között Budapesten és hét vidéki nagyvárosban (Debrecen, Eger, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged) zajlik majd, tíz, a közelmúltban készült, Magyarországon eddig még nem forgalmazott film bemutató előtti vetítésével. A filmeket idén a vidéki nagyvárosi mozik mutatják be előbb, és csak ezután, április 20-án láthatja őket a budapesti közönség, a szokott helyszínen, a Francia filmnapokat a kezdetektől házigazdaként vendégül látó Corvin moziban.

A Francia filmnapok honlapján játék indul, amelyben a filmrajongók szavazhatnak a legjobb francia film, a legjobb francia színésznő és színész kategóriákban. A rendezvény szervezői a játékban résztvevők között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A Francia filmnapok programjában a következő filmek szerepelnek majd (a magyar címek egyelőre munkacímek):

Anthony Zimmer / Anthony Zimmer
Rendező: Jérőme Salle
Főszereplő: Sophie Marceau

Forrás: [origo]

Anthony Zimmert, a zseniális bűnözőt a világ valamennyi rendőrsége üldözi. Senki sem tudja, hogy néz ki, de Akermannek, az elszánt zsarunak van egy aduásza a többiekkel szemben: tudja, hogy Zimmer mindent kockára tenne csak azért, hogy újra láthassa Chiarát. Épp mielőtt a fiatal nő találkozhatna a rejtélyes bűnözővel, kap egy üzenetet Zimmer kézírásával. Hogy üldözőit lerázza, Chiarának meg kell környékeznie egy vadidegen embert, és úgy kell tennie, mintha ő lenne az, akit mindenki el akar kapni. Chiara Françoist, a teljesen átlagos férfit szúrja ki, akit teljesen rabul ejti a nő közeledése és nem is sejti, micsoda szörnyűségek várnak rá.
Francois és Chiara a manipulációk és fondorlatok közepette csak akkor jön rá, hogy csupán parasztok egy életveszélyes sakkjátszmában, mikor már majdnem késő.

+++

Változó idők / Les Temps qui changent
Rendező: André Techiné
Főszereplők: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu

Forrás: [origo]

Antoine-t Tangerbe küldik, hogy egy építkezést felügyeljen. Ott találkozik Cécile-vel, akivel harminc évvel ezelőtt szerelmesek voltak, szakítottak, és azóta nem látták egymást. A nő Marokkóba ment férjhez, és újrakezdte az életét, a férfi nem tudott felejteni és talpraállni sem, csak egyre tud gondolni: hogy visszahódítsa a nőt.

+++

Rejtély / Caché
Rendező: Michael Haneke
Főszereplők: Juliette Binoche, Daniel Auteuil

Forrás: [origo]

Georges, aki egy irodalmi tévéműsor vezetője, videokazettákat kap - véletlenszerűen az utcán felvett képekkel, róla és családjáról. Ugyanígy érkeznek nyugtalanító és nehezen értelmezhető rajzok is. Fogalma sincs, ki lehet a feladó. Lassan a kazetták tartalma egyre személyesebbé válik, ami arra enged következtetni, hogy a feladó régóta ismeri Georges-t. Ő érzi, hogy komoly fenyegetés nehezedik rá és családjára, de mivel semmi konkrétumot nem tud felmutatni, a rendőrség visszautasítja a segítséget.

+++

Utolsó napjaim / Le Temps qui reste
Rendező:
François Ozon
Főszereplők: Melvil Poupaud, Jeanne Moreau

Forrás: [origo]

A fiatal homoszexuális fotós egy nap megtudja, gyógyíthatatlan rákja van. Az orvos azt mondja neki, kemoterápiával néhány hónappal meghosszabbíthatná életét, egyébként hetei vannak hátra. A fiú úgy dönt, nem ágyban fekve éli utolsó napjait. Lemond a kezelésről, és mindenki elől eltitkolja betegségét. Egyedül idős nagymamáját avatja be titkába, mert - mint mondja - ő is nemsokára meg fog halni. Egy békés estét töltenek el együtt, majd a fiú nekilát, hogy mindent elrendezzen maga körül.

+++

Lemming / Lemming
Rendező: Dominik Moll
Főszereplők: Laurent Lucas, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling

Forrás: Mokép

Alain Getty, a kiváló fiatal mérnök és felesége Benedicte másik városba költöznek, Alain munkahelyi áthelyezése miatt. Egy este meghívják Alain új főnökét és feleségét vacsorára. A két pár közötti különbség nem is lehetne ennél élesebb: egyfelől a fiatal mintapár, másfelől pedig az utálat és harag által mérgezett kapcsolatban élő házaspár. Alain főnökének felesége már a kezdetektől fogva furcsán viselkedik, és a vacsorát botrányos körülmények között megszakítva kényszeríti férjét arra, hogy távozzanak vendéglátóiktól. Ez a katasztrofális vacsora és a lefolyóban talált félholt lemming indítja meg a tökéletes kapcsolatban élő fiatalok útját a pokoli zűrzavar felé.

+++

Halálos szívdobbanás / De battre mon coeur s'est arreté
Rendező:
Jacques Audiard
Főszereplők: Romain Duris, Niels Arestrup, Jonathan Zaccai

Forrás: [origo]

Tom 28 éves és úgy látszik, élete rendeltetéseként követi apja nyomdokait az ingatlanpiac laza, már-már brutális világába, mígnem egy véletlen találkozás felcsillantja előtte a reményt: belőle is lehet zongoraművész, mint édesanyja volt egykoron. A lehető legnagyobb komolysággal kezd készülni meghallgatására egy kínai zongoravirtuóz segítségével, aki egy szót sem beszél franciául, így egyetlen eszközük a kommunikációra a zene. A fiú mindennapi munkájának mocskos világából érkező nyomás azonban hamarosan elviselhetetlen mértékű lesz számára.

+++

Marokkó / Marock
Rendező: Laila Marrakchi
Főszereplők: Morjana El Alaoui, Mathieu Boujenah, Razika Simozrag

Forrás: [origo]

Casablanca, az érettségi évében. A gondtalan marokkói aranyifjú élet és minden velejárója: autóversenyek, barátságok, zene, alkohol, de persze az első szerelmek és a felnőtté válás problémái is. Marock, azaz egy ismeretlen Marokkó, a 17 éves Rita szemével, aki úgy akar élni, ahogy ő elképzelte.

+++

Pokol / L'enfer
Rendező: Danis Tanovic
Főszereplők: Emmanuelle Béart, Karin Viard, Marie Gillain, Guillaume Canet

Forrás: [origo]

Párizs, '80-as évek, egy börtönből frissen szabadult férfit kidobja a felesége. Elkeseredett haragjában megveri a nőt, majd kiugrik az ablakon három lánya szeme láttára. Ma, Sophie, Céline és Anne, a három nővér felnőttként éli saját életét. A családi kötelék megszakadt. Sophie, a legidősebb, Pierre-hez ment feleségül, egy fotóshoz, akitől két gyermeke is született. Kapcsolatuk ingatag. Céline, egyedül él, csak ő látogatja az idősek otthonában élő, tönkrement édesanyjukat. Anne, építésznek tanul, szenvedélyes kapcsolat fűzi Frédéric-hez, egyik tanárához. Céline megismerkedik egy fiatalemberrel, a jóképű és kedves Sébastien-nel, aki el akarja csábítani. A fiatalember egy olyan dologgal szembesíti, amely újra közel hozhatja a nővéreket, segíti feldolgozni a múltjukat és talán még teljes életet is élhetnek.

+++

A kullancs / L'incruste
Rendező: Alexandre Castagnetti, Corentin Julius
Főszereplők: Titoff, Frédéric Diefenthal, Zoé Félix

Forrás: [origo]

A szélhámos és hazudozó Pault egy szép napon meneszti a barátnője, és így az utcán találja magát. Rögtön az első éjszakán azonban az igencsak rendszerető és kiegyensúlyozott életet élő Alexandre nyakába - lakásába - költözik. A lakás tulajdonosának, egyben Alexandre barátjának, rokonaként mutatkozik be. Ezzel Alexandre élete gyökeres változást vesz és felborul addig szigorú rendszer szerint zajló, csendes és eseménytelen élete.

+++

Soha ne mondd, hogy soha / Il ne faut jurer...de rien!
Rendező:
Eric Civanyan
Főszereplők: Gérard Jugnot, Jean Dujardin, Mélanie Doutey, Arno Chevrier és Marie-France Santon

Forrás: [origo]

Az 1830-as években járunk, a helyszín Párizs. Valentin a szerencsejáték és a nők szerelmese, valósággal habzsolja az életet. Vele ellentétben Cecile az igaz szerelem megszállottja, aki elhivatottan keresi élete párját. Ők ketten talán soha nem találkoztak volna, ha a pénzhajhász Van Buck, Valentin nagybátyja, nem köt titkos egyezséget Cecile anyjával arról, hogy pénz ellenében unokaöccse feleségül veszi a lányt. A terv csak egyetlen ponton hibádzik: a szerelem, ami a fiatalok között szövődik, felboríthat minden előzetes számítást.