A 4 című filmnek ítélte a zsűri a 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Ilja Krzsanovszkij filmje nyolc másik alkotással versenyzett együtt, többek közt az Oldboy rendezőjének új filmjével, és a Pusher című dán kultfilm sorozat harmadik részével.

A zsűri tagjai - Shane Danielsen elnök, Nils Klevjar Aas és Báron György - elmondták, hogy rendkívül erősnek találták a Titanic filmfesztivál versenymezőnyét, és több díjra érdemes alkotás közül választották ki a legjobbat. A nyertes 4 című film korunk Oroszországáról ad sajátos nézőpontú látleletet.

A 8000 euró értékű, Hullámtörők elnevezésű fődíjat az április 8-i zárógálán kapta meg Ilja Krzsanovszkij rendező, aki a díjátadás miatt a tervezettnél tovább marad Budapesten.

A fesztivál közönségdíját a legmagasabb nézőszám alapján Miranda July filmje, a Te meg én és minden ismerősünk kapja.

Mit mondunk a nyertes filmről? A 4 című orosz film egyszerre vicces és visszataszító. A Titanic filmfesztivál első díjazott alkotása kicsit emlékeztet a magyar Taxidermiá-ra, mert élő és halott hússal is magyarázza a társadalom aktuális állapotát. A 4 csúcspontja egy hosszú séta a vidéki Oroszországban: e néhány perc kiemelkedő filmtörténeti teljesítmény. A filmről írt kritikánkat olvasd el itt!