"Négy évet vett el az életemből"

2006.04.09. 13:13

Igen, eljött a Titanic utolsó estéje, az [origo] pedig elment megnézni a fesztivál történetének első díjkiosztó gáláját az Urániában. Ilja Krzsanovszkij, a gála ünnepeltje riporterünknek arról mesélt, milyen érzés a Hullámtörők-díj legelső tulajdonosának lenni.

A díszterem mozivásznát a vadonatúj magyar filmes díj fotója, a Hullámtörők üvegkorongja tölti be. Lassan megérkeznek a vendégek, köztük a Titanic fővédnöke, Bozóki András kulturális miniszter, aki mosolyogva sétál a helyére és egész éjjel szokatlanul hallgatagon ünnepel - kiderül, az éppen erre a hétvégére eső kampánycsend miatt nem mondhat beszédet a filmfesztivál gáláján (a fura egybeesés lenyűgöz és néhány órával később, a svédasztal felett körözve is tovább marcangol a kérdés: pontosan mi értelme is van a kampánycsendnek...?)

Horváth György fesztiváligazgatót szerencsére nem köti semmilyen némasági fogadalom: a színpadon fesztiváligazgatókra jellemző lelkesedéssel sorolja az elmúlt napok statisztikáját. A 11 nap 161 előadást, 8 vendéget és 12 közönségtalálkozót hozott a mozi rajongóinak, a Titanic weboldalát pedig 22 ezren látogatták ezalatt az idő alatt. Az este különlegessége persze az, hogy idén először versenyfesztivál a Titanic: ahogy Horváth az [origo] riporterének a partin elmondta, "a stáb mostanra érett meg a feladatra". Ebben az évben 9 film versenyzett a Hullámtörők-díjért: az Adam és Paul, Az árulás, A bosszú asszonya, az Elátkozott város III., a Fejtestvérek, a 4, a Páva, a Te meg én és minden ismerősünk és A vassziget.

Ideje, hogy eredményt hirdessenek, Horváth a színpadra szólítja Shane Danielsent, a Titanic nemzetközi zsűrijének elnökét, az Edinburgh-i Filmfesztivál művészeti vezetőjét, aki jókedvűen évődik a tolmácslánnyal és azt is megosztja a közönséggel, hogy a 8000 eurót érő Hullámtörők-díj az áradástól duzzadt Dunára emlékezteti. És a nyertes ebben az évben a fiatal orosz rendező, Ilja Krzsanovszkij filmje, a 4. A kisfiús arcú, szemüveges Krzsanovszkij fekete veszkócsizmában nyargal a színpadra, kezét a szívére szorítva hajlong. "Sokat jelent nekem, hogy abban az országban kapom ezt a díjat, ahol olyan filmek születtek a közelmúltban, mint a Johanna és a Taxidermia" - jegyzi meg és azt is elmondja, filmjének operatőre is magyar volt, Sándor Berkesi.

Forrás: Titanic
Kóborkutyák a 4 című filmben 

A tegnap esti gálán az előző évek gyakorlatának megfelelően közönségdíjat is osztottak: a fesztivál látogatói minden vetítés után 1-től 5-ig osztályozhatták a filmeket és idén, 4,59-es átlaggal Miranda July Te meg én és minden ismerősünk című darabja lett a nézőkedvenc. Horváth azzal köszön el a vendégektől, hogy mindenkit elhív a 2007-es, 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra. A kiosztó ünnepséget a zárófilm, a forgatókönyvíróból lett francia rendező, Jacques Audiard mozija követi, a Halálos szívdobbanás. Aki nem látta tegnap, nemsokára megnézheti a magyar mozikban: a Romain Duris főszereplésével készült drámát a Francia Filmnapok keretében vetítik majd április végén, hazai forgalmazásba május 11-én kerül.

A film után az Uránia emeleti kávézójában laza hangulatban zajlik a parti, az angolul csak pötyögő Krzsanovszkijt körülrajongják a vendégek. Nekem arról mesél, hogy sosem reménykedett fesztiváldíjakban, mert "olyan ez az egész, mint egy lottónyeremény. Miközben a 4-et csináltam, soha egy pillanatra nem gondoltam arra, hogy egyszer még díjakat nyerhetek vele. Nagy öröm ez. Szerencsém volt, hogy itt Budapesten éppen az én filmem tetszett a zsűrinek. Nehezen készült el, négy évet vett el az életemből. Nem a művészi koncepcióval volt probléma, sokkal inkább finanszírozási nehézségek akasztották meg a munkát. Végül megcsináltam és sok ajtót megnyitott a számomra, de sokat be is zárt előttem" - mondja a harmincéves Krzsanovszkij. A szimpla vizet kortyolgató rendező azt is elárulja, hogy jelenleg két filmen is dolgozik: az egyik egy, a mai Oroszországot bemutató dokumentumfilm, a másik pedig egy életrajzi darab Lev Landauról, a század egyik legnagyobb orosz fizikusáról.

Fotó: Mesterházy Lili [origo]
Ilja Krzsanovszkij és egy lelkes partiarc, Tóth Tamás rendező

A többi külföldi vendég is elégedetten partizik a zárógálán: Shane Danielsen zsűrielnök szerint "azért jó a Titanic, mert csakúgy, mint nálunk, az Edinburgh-i Fesztiválon, a szervezők ide sem premierfilmeket hívnak meg, így hát nincs is zsákbamacska - olyan művek jutnak el ide, amelyek már bizonyítottak világszerte." A világ első és eddig egyetlen svéd vámpírfilmjének alkotói is itt vannak: Anders Banke, a Zúzmarás rendezője derűsen  mosolyogva eszi a pörköltet, miközben producere, Magnus Paulsson a Titanic stábját dicséri. "Négy napja érkeztünk, és nagyon jól érezzük magunkat. Egy nagyobb fesztiválon minden olyan, mint egy futószalagon: megfognak, beraknak egy kocsiba, áttolnak a vörös szőnyegen, benyomnak a sajtótájékoztatóra és már mehetsz is. Itt a Titanicon nagyon más volt, minden este együtt vacsorázott az egész csapat, családias hangulatban teltek a napok. Remek volt" - lelkendezik Paulsson.

Fotó: Mesterházy Lili [origo]
A Titanic filmfesztivál stábja 

Az általános örömmámor közepén azért megkérdezem a fesztiváligazgatót, mit szól ahhoz, hogy idén mintha kevesebb nézője lett volna a Titanic-filmeknek, sok volt a félházas vetítés. "Még nincsenek meg a végleges nézőszámok, nem tudom. Az is lehet, hogy elért minket is a mozi általános válsága" - kezdi Horváth. "Őszintén szólva nem érdekel, ha mondjuk ezerrel kevesebb néző vett jegyet az idén; a minőség, az élmény, a vendégek, a közönség visszajelzései számomra sokkal többet jelentenek, mint a pontos nézőszám. Sztárokat is hozhattunk volna: idehívhattuk volna Tommy Lee Jones-t a nyitóünnepségre, persze, akkor biztosan nagyobb lett volna a jegyeladás... A sztárt nem hívtuk meg, de a filmje, a Melquiades Estrada három temetése itt volt. És ez a lényeg."

Mesterházy Lili

+ + +

Az [origo] filmklub stábjának értékelése a 2006-os Titanic filmfesztiválon bemutatott filmekről: (*: borzalmas, *****: nagyszerű, X: nem látta)

o

B. Bori

dr. Igó

M. Lili

V. Feri

4

****

*****

****

****

Adam és Paul

***

X

X

****

A bosszú asszonya

X

*****

****

**

Cigányúton

*****

X

X

*****

Csatatéren

X

***

X

X

Csillagos délidő

***

X

X

X

Daniel Johnston találkozása az ördöggel

X

X

X

****

Egy kis rizs

X

X

****

X

Elátkozott város III.

X

X

*****

*****

Fafej

X

X

**

X

Fejtestvérek

***

**

X

****

Földrengések zongorahangolója

X

X

**

*

A gyermek

*****

X

X

****

Gyopárbetyárok

X

****

X

X

Halálos szívdobbanás

X

**

****

****

Hanyatló művészet

X

X

***

X

Holdkór

X

*****

X

X

A holtak könyve

X

X

*****

***

Honey Baby

X

**

X

X

Keane

*****

****

X

****

Kedves Wendy

*****

*****

X

*

Kis Jeruzsálem

**

X

***

X

Közeli idegenek

X

X

*****

X

Melquiades Estrada három temetése

***

X

X

***

A mennyország illata

X

****

**

X

Punk: Attitűd

X

***

X

X

Somersault

****

**

**

*****

Stoned

**

X

X

X

A tea íze

X

****

X

*****

Te meg én és minden ismerősünk

**

X

**

**

Titokzatos bőr

****

X

X

****

Viszlát!

**

X

***

**

Zombinővér

**

X

X

X

Zúzmarás

***

****

X

X


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK