Al Gore nyugtalanítja az embereket

2006.04.11. 15:54

A férfi, aki majdnem az Egyesült Államok elnöke lett, az utóbbi években nemes célért küzd: nyilvános előadásokat tart a globális felmelegedés tragikus következményeiről. Hamarosan azok is megtudhatják Gore-tól, hogy mi vár a bolygónkra, akik nem hallgathatják meg őt személyesen, mert előadásainak felhasználásával dokumentumfilm készült. A nyomasztó előzetes már az interneten.

An Inconvenient Truth (A kellemetlen igazság) címmel dokumentumfilm készült a globális felmelegedésről. Különlegessége, hogy a 2000-es demokrata elnökjelöltet, Al Gore-t láthatjuk a filmben, ahogy előadásának közönsége, illetve a nézők elé tárja a klímaváltozással kapcsolatos aggasztó adatokat.

A hatásos előzetes elején egy égővörös grafikon rajzolódik ki a képernyőn, miközben Gore hangját halljuk, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy az eddigi legmelegebb tíz év mindegyikére az elmúlt tizennégy év során került sor, melyek közül a legmelegebb a tavalyi, 2005-ös év volt. Ezután ijesztő képeket láthatunk a Kilimandzsáró eltűnőfélben levő hósapkájáról, olvadó gleccserekről és a Katrina hurrikánról.

Szerencsére a meglehetősen nyomasztó képsorokat feldobja Gore ironikus humora, amellyel sötét mondanivalóját tálalja. Ebből mindjárt előadása elején ízelítőt kapunk, amikor a "valamikor én voltam az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke" fordulattal mutatkozik be közönségének - utalva arra, hogy 2000-ben ellentmondásos körülmények között, nagyon kevéssel veszítette el a választást George W. Bush ellenében.

Gore környezetvédelmi propagandája nem új keletű: egész pályafutása során aktívan részt vett a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és a film azt is megmutatja, hogy hogyan. A Clinton-kormány idején, alelnöksége alatt is próbált lépéseket tenni a globális felmelegedés ellen; állítólag a kiotói egyezmény egyes passzusainak megszületésében is nagy szerepe volt. Az utóbbi években Gore a világ különböző pontjain tartott előadásai segítségével próbálja szélesebb körben felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás tragikus következményeire. 2004-ben részt vett a Holnapután című sci-fi népszerűsítésében, mert elismerte ugyan, hogy a film eléggé valószerűtlen képet fest a klímaváltozás lehetséges hatásairól, úgy vélte, az alkotás elősegíti, hogy a probléma nagyobb figyelmet kapjon.

Az An Inconvenient Truth-t Davis Guggenheim rendezte, aki korábban főként tévésorozatokon dolgozott, többek közt 24-, Vészhelyzet- és Alias-epizódokat rendezett, de a 2000-es Pletyka című tinithriller is az ő munkája. A filmet Amerikában május 26-án mutatják be, hazai bemutatóról egyelőre nem tudunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK