Edward Norton varázslatos körszakálla

2006.04.14. 14:36

Bár nekünk borotválva jobban tetszik, Nortont új filmjében körszakálla sem akadályozza meg abban, hogy bűvésztrükkjeivel elámítsa a századfordulós Bécs úri közönségét.

Úgy tűnik, a varázslók és bűvészek mostanában az amerikai filmkészítők kedvenc témájává váltak. Korábban már hírt adtunk a The Prestige című, a századforduló idején játszódó film készüléséről, amelyben Christian Bale és Hugh Jackman rivalizáló varázslókat alakítanak. Az alkotást, amelyet Christopher Nolan rendez, és amelyben Scarlett Johansson is szerepel, október 20-án mutatják majd be az amerikai mozikban.

Már elkészült viszont a The Illusionist című film, amely szintén a századfordulón játszódik, csak éppen az Osztrák-Magyar Monarchiában. A film főszereplője egy Eisenheim nevű bűvész, akit Edward Norton alakít. A romantikus thrillerben az alacsony sorból származó Eisenheimnek szerencsétlen módon éppen a főherceg menyasszonya tetszik meg, aki azonban gyilkosság áldozatává válik. A gyanú a bűvészre terelődik, akinek ezért különleges képességeit kell latba vetnie, hogy bebizonyítsa, valójában a herceg keze van a dologban.

Norton mellett a herceg szerepében Rufus Sewellt (Dark City, Lovagregény), a menyasszony szerepében pedig Jessica Bielt (A vonzás szabályai, Penge: szentháromság) láthatjuk. Az eleinte Eisenheimre gyanakvó, majd a bűvész sármjától egyre inkább ellágyuló Uhl felügyelőt pedig Paul Giamatti, a Kerülőutak főszereplője alakítja.

Hivatalos előzetese még nincsen az idei Sundance fesztiválon bemutatott alkotásnak, ám megtekinthető az interneten egy két és fél perces klip, amelyben több jelenetből láthatunk rövid részleteket. Természetesen a korabeli divatnak megfelelően Norton, Sewell és Giamatti is vastag bajszot vagy körszakállat visel, ezért mindannyian meglehetősen mókásan festenek.

A filmet Neil Burger rendezi, aki 2002-ben az Interview with the Assassin című áldokumentumfilmmel debütált, amelyben egy férfi negyven év múltán a nyilvánosság elé lépett, azt állítva, hogy valójában ő ölte meg John Fitzgerald Kennedyt.

A The Prestige és a The Illusionist mellett a Hanks család is készül megörvendeztetni a közönséget egy bűvészes filmmel: a The Great Buck Howard című alkotásban Tom Hanks és fia, Colin Hanks nem meglepő módon apát és fiút alakítanak. A jelenleg a forgatás előkészítő szakaszában tartó filmben Colin figurája egy nagy hírű bűvész (Kevin Kline) tanítványául szegődik, ami konfliktushoz vezet közte és apja között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK