A zongoratanárnő rendezőjének legújabb pszichológiai thrillerében Juliette Binoche-t és Daniel Auteuilt fenyegeti egy titokzatos, arctalan idegen. Ha nem félsz a múlt sötét titkaitól, játssz velünk, és nézd meg a Rejtély című filmet premier előtt az [origo] filmklubban!

A Rejtély címéhez hűen nehezen megfejthető, sokrétegű alkotás, amely két órára a székhez szögezi a nézőt, sőt, talán még tovább, mert a nyitott végű történet lehetséges megfejtésein a film befejeződése után még sokáig törhetjük a fejünket. A sztori tulajdonképpen nagyon egyszerű: Georges, aki feleségével, Anne-nal, és fiával, Pierrot-val él, egy nap egy videokazettát kap egy felvétellel, amely saját házukról készült. Az első névtelen küldeményt továbbiak követik, nyilvánvaló, hogy valaki figyeli a családot, de fogalmuk sincs, ki lehet. Georges saját szakállára nyomozásba kezd. Ennek során lassan fény derül múltja sötét foltjaira, amely házassága megingásához vezet.

Forrás: [origo]

Michael Haneke filmje nem krimi, aki csavaros megoldást vár a végén, óhatatlanul csalódni fog. A Rejtély pszichológiai thriller, amely éppannyira szól a személyes bűntudatról, mint a történelmi algériai-francia viszony mába átnyúló következményeiről. Nem kevésbé nyomasztó, mint Haneke korábbi filmjei, a Furcsa játék vagy A zongoratanárnő, de talán egy fokkal könnyebb végignézni, mivel az erőszak nagy része a felszín alatt, a szereplők pszichéjében zajlik.

Az egyre zavarodottabb házaspár szerepében Daniel Auteuil és Juliette Binoche nyújt emlékezetes alakítást, akik korábban A sziget foglya című filmben már játszottak együtt. Binoche ezúttal ugyan csak másodhegedűs Auteuil mellett, de megrendítő alakítása nagyban hozzájárul a film szorongató hangulatához.

A rendező a Guardiannek adott interjújában így magyarázta megmagyarázhatatlan filmjét: "Szeretem a könyvek sokrétűségét, azt, hogy egy könyv minden egyes olvasója fejében mást jelent. Ezzel a filmmel ugyanez a helyzet: ha háromszáz ember nézi egy vetítőteremben, mindannyian más filmet látnak, ezért a Rejtély-ből tulajdonképpen sok ezer különböző verzió létezik. A lényeg, hogy ellentétben azzal, amit a tévéműsorok és a hírek közvetítenek, nem létezik egyetlen igazság; csak a személyes igazság létezik."

A Rejtély előtt Béres Dániel rövidfilmjét vetítjük. A Páternoszter című 7 perces alkotás főszereplője egy focista, aki kórházba megy, hogy dopping vizsgálaton essen át. Telefonon hívják. Miután letette a telefont, belép a páternoszter egyik fülkéjébe, ahol egy kamerát talál.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Juliette Binoche és Michael Haneke korábban Az ismeretlen kód című filmben dolgozott együtt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt április 26-án szerdán 20 órára a Művész mozi Chaplin termébe (1066 Budapest Teréz krt. 30.):

Arató Viktória, Árendás Kati, Árki Babett, Arold Péter, Artner Balázs, Bacsák Adrián, Bajnokné Szécsey Réka, Bakó Éva, Becseics Dusánka, Berkes Áron, Bogos Teréz, Bolyhos Andrea, Bondár Éva, Bördős Dóra, Csekei László, Csilics Márta, Czár Katalin, Czikmántory Tamás, Dániel Dóra, Domahidi Ákos, Duda Dalma, Durmann Barbara, Egresi Nóra, Farkas Gábor, Ferkó Adrienn, Fider Tamás, Gelányi Anikó, Gesztesi Szilvia, Gyarmati László, Hegegy Annamária, Hugyák Andrea, Hujber Anna, Indra György, Juhász Judit, Kijácz Krisztina, Kispál Krisztina, Knipper Benjamin, Koráng Csilla, Kozma Zsolt, Kublik Henrietta, Lakatos László, Lang Eszter, László Johanna, Matula Ivett, Mikó Gergely, Milisits Bernadett, Molnár Katalin, Molnár Péter, Nyírő Imre, Peterdi Ágnes, Petren Anett, Petricskó Mariann, Polgár Emese, Prevics Erik, Rakonczai Helga, Reinhardt Ákos, Riedl Máténé, Salekovics Ádám, Sallai Marianna, Szabó Klára, Szászi Ibolya, Szegedi Andrea, Székely Nóra, Szekér Ella, Szépi Adrienn, Szigetvári Mercédesz, Szoboszlai Lajos, Szombathelyi Andrea, Tálassy János, Tanka Péter, Tarnai Péter, Tóth Erika, Tóth Felícia, Trombitás Klára, Váradi Ágnes, Virág Éva, Zsótér Anita

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!