Egy ködbe borult város vonzotta a legtöbb amerikai nézőt a hétvégén a mozikasszáknál, de Michael Douglas is megtett minden tőle telhetőt, hogy a jegyeladások növekedése tovább folytatódjon.

Az amerikai mozipénztáraknál tovább folytatódik a hetek óta tapasztalható pozitív tendencia: a nézők ismét több dollárt áldoztak mozizásra, mint tavaly ilyenkor; a mozik összbevétele 16%-kal magasabb volt ezen a hétvégén, mint 2005-nek ugyanebben a hetében.

Míg múlt héten a Horrorra akadva 4. című horrorparódia szerezte meg az első helyet, most egy igazi horror vette át a vezetést: a Silent Hill- A halott város gyűjtött 20,2 millió dollárt debütálásakor. A népszerű videójáték alapján a Pulp Fiction társszerzője, Roger Avary írta az 50 milliós büdzséjű film forgatókönyvét, a rendező Christophe Gans, a Farkasok szövetsége alkotója. Hogy mennyire lett ijesztő a végeredmény, azt április 27-étől a magyar nézők maguk is eldönthetik; egyelőre annyi biztos, hogy a nyitás kb. ugyanolyan erős volt, mint amilyet A kaptár című, szintén videojáték alapján készült thriller produkált anno.

A Horrorra akadva 4. a második helyen tartja magát 17 milliós bevétellel, a harmadik helyet viszont egy új bemutató foglalja el: a Michael Douglas és Kiefer Sutherland főszereplésével készült The Sentinel. Az amerikai elnök ellen tervezett merénylet körül bonyolódó sztori 14,7 milliós bevételt hozott. Bár ez csak mérsékelt sikerként könyvelhető el, a forgalmazó Fox reményei szerint a film más, felnőtt közönségnek szánt alkotásokhoz hasonlóan hosszú életű lesz a mozikban. Utóbbi még a szájhagyománytól függ, de valóban a felnőtteket vonzotta a film: a közönség 72%-a harminc éven felüli volt.

A két állatos animációs film még tartja magát az ötös toplistán: a Jégkorszak 2. a negyedik helyen áll, eddig összesen 168 millió dolláros bevétellel, a jóval szolidabb eredményt felmutató Vadkaland pedig 22 milliónál tart.

A heti bemutatók közül említést érdemel még az American Dreamz című szatíra, amelyben Hugh Grant az American Idol-hoz (az amerikai Megasztár) hasonló műsor házigazdáját alakítja, aki magát az amerikai elnököt látja vendégül a műsorában. A közönség nem harapott Paul Weitz vígjátékára: a film mindössze 3,7 milliót kapart össze a hétvégén.

A filmforgalmazók bizakodva tekinthetnek az elkövetkező hetek elé: a forgalmazott filmek idei összbevétele már 4%-kal meghaladja a tavaly ilyenkorit, és a tendencia folytatódása várható májusban, amikor megérkezik a mozikba a Mission: Impossible 3. és A Da Vinci-kód.