Elhunyt Alida Valli

2006.04.24. 13:20

Nyolcvannégy éves korában elhunyt az olasz színésznő, Alida Valli. Az "olasz Ingrid Bergman" játszott Alfred Hitchcock és Luchino Visconti filmjeiben; egyik leghíresebb alakítását A harmadik ember című klasszikusban nyújtotta.

Alida Valli 1921-ben született az akkor Olaszországhoz tartozó, ma Horvátországban található Pulában. Tizenöt éves korában kapta első filmszerepét, amelyet több mint száz további követett.

Leghíresebb filmjei közé tartozik Hitchcock A Paradine-ügy című krimije, melyben Gregory Peck volt a partnere, Carol Reed A harmadik ember című klasszikusa és Luchino Visconti Érzelem című kosztümös drámája.

Nemzetközi karrierje a '47-es Eugénie Grandet című film után indult be: a híres producer David O. Selznick ebben a filmben fedezte fel és ajánlott neki szerződést. Amerikai karrierje mégsem lett hosszú, erős akcentusa megakadályozta abban, hogy igazán nagy sztár lehessen a tengeren túl.

Később olasz és francia filmekben játszott, illetve színházban is rendszeresen fellépett. Életművét az 1997-es velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjjal ismerték el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK