Friss levegő Cannes-ban

2006.04.26. 12:11

A Kritikusok Hete meghívta programjába Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmjét, a Friss levegőt. A cannes-i filmfesztivál tekintélyes párhuzamos szekciójában mindössze hét alkotó játékfilmje kel versenyre. Kocsis Ágnes így egyszerre két alkotással mutatkozik be májusban Cannes-ban, hiszen a hivatalos program Cinéfondation válogatása A vírus című rövidfilmjét tűzi műsorra.

A 45. cannes-i Kritikusok Hetére (Semaine International de la Critique) meghívást kapott Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje, a Friss levegő. Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete volt az első úgynevezett párhuzamos program az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja, a nagy neveket felvonultató cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan új talentumok felfedezése.

A cannes-i Kritikusok Hete mindössze hét játék- és hét rövidfilmet mutat be válogatásában; felfedezettjei között volt, többek között Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-wai és Francois Ozon. A fesztivál idei válogatásának "keresztapja" Gaspar Noé, akit a nagy visszhangot kiváltó Visszafordíthatatlan című film rendezőjeként ismerhetünk.

Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje a fesztivál hivatalos programjának Cinéfondation válogatásába kapott meghívást. A Friss levegő című film a Kritikusok Hete nagydíja mellett a legjobb első filmnek járó Arany Kameráért is versenyben lesz Cannes-ban, melynek sorsáról a Dardenne fivérek (a tavalyi Arany Pálmát elnyert A gyermek című film rendezői) által vezetett zsűri dönt idén.

Forrás: Magyar Filmunió

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK