A május 17-én kezdődő cannes-i filmfesztivál programjában két olyan felnőtteknek szóló animációs film is helyet kapott, amelyekben a drog, az erőszak és a szex játszik központi szerepet. A Princess című dán alkotás főhőse egy erőszak útjára lépő pap, a norvég Free Jimmy pedig egy kábítószerfüggő elefántról szól.

A Princess című dán animációs film a cannes-i filmfesztivál "Rendezők kéthete" elnevezésű programjának lesz a nyitófilmje idén. Anders Morgenthaler alkotása egy harminckét éves papról, Augustról szól. Augustnak meghal a szeretett húga, Princess, ezért kénytelen otthagyni hivatását, és hazatérni, hogy gondoskodjon húga megárvult, ötéves kislányáról. Princess híres pornófilmsztár volt, akit drogfüggősége vitt a sírba. A lelkileg összetört August úgy dönt, azzal áll bosszút Princess haláláért, hogy megsemmisíti az összes olyan pornográf anyagot, amelyben Princess valaha szerepelt. A kislányt magához véve belevág erőszakos missziójába, amely vérfürdőbe torkollik.

Az előzetesből látható, hogy a filmben keverednek a rajzolt jelenetek, illetve a hagyományos filmes technikával felvett képsorok. A klip nem hagy kétséget a film durvasága iránt, az egyik jelenetben az ötéves kislányt látjuk, amint egy hokiütővel szétveri egy földön fekvő férfi heréit.

A norvég-angol koprodukcióban készült Free Jimmy a "Kritikusok hete" nevű szekció zárófilmje lesz a fesztiválon. Az alkotás azzal büszkélkedhet, hogy ez az első olyan háromdimenziós, számítógépes animációval készült film, amely szexjelenetet is tartalmaz. Bár a film egy cirkusz életébe kalauzol, dán testvéréhez hasonlóan, ez az alkotás sem a gyerekeket célozza meg.

A főszereplő egy Roy Arnie nevű figura, akinek Woody Harrelson kölcsönzi a hangját. Roy a világ egyik leglepattantabb cirkuszában dolgozik, ahol a kiöregedett, lestrapált állatokat drogok segítségével tartják formában. A cirkusz fő attrakciója Jimmy, a vén elefánt, aki fellépéseihez gyorsítókat, pihenéshez nyugtatókat kap, hogy képes legyen még betölteni feladatát a porondon. A drogos Jimmy olyan titok tudója, amely sokaknak nagyon sokat érne, de ahhoz, hogy tudását hasznosíthassák, előbb ki kellene szabadítani a cirkuszból.

A Free Jimmy angol producere, Sarah Radcliffe szerint az idei, a felnőtt rajzfilmek éve lesz Cannes-ban, olyan alkotásokkal, amelyek akár a legőrültebb film díjáért is versenghetnének.