Hidegen hagy Tom Cruise iszkolása vagy Johnny Depp majomkodása? Kikészülsz a képregényadaptációktól? Falnak mész A Da Vinci-kód című ponyvaregényt övező tömeghisztériától? Hányingered van a moziban vacsorázástól? Megsüketülsz a dolby sztereótól? Akkor ez nem a Te nyarad, hihetnéd. De jó hírünk van, sőt, mindjárt tizenkettő. Íme a filmforgalmazók nyári kínálata az ínyenceknek! (Amit már láttunk, fagyikkal értékeltük egytől-ötig.)

Match Point (Match Point)
Rendező:
Woody Allen
Szereplők: Jonathan Rhyes Meyers, Scarlett Johansson, Emily Mortimer, Matthew Goode
Mozibemutató: május 11.- [origo] filmklubos vetítéssel
Forgalmazó: SPI

Megszokhattuk, hogy Woody Allen filmjei fél-egy év késéssel érkeznek hozzánk. Nincs ez most se másképp, de egyéb megszokottat aligha fedezhetünk fel a hetvenéves idegzsába megújhodásában. El lehet felejteni Woodyt évtizedekkel fiatalabb partnerekkel, Manhattant, a pszichiátereket, és az utóbbi időben egyre kínosabbá váló komédiázást. A Match Point egy gátlástalan társadalmi hazárdőr (Jonathan Rhys Meyers) története napjaink londoni kasztrendszerében, ahol a végzet asszonyát (Scarlett Johansson) is utoléri a végzete, Dosztojevszkij pedig foroghat a sírjában.

    

+ + +

Volver (Volver)
Rendező:
Pedro Almodóvar
Szereplők: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas
Mozibemutató: szeptember
Forgalmazó: Budapest Film

Volver, azaz visszatérés - szól Almodóvar új mozijának a rendkívül találó címe. A hispán zseni visszatér szülőfalujába, visszatér a nőkhöz (utolsó két filmjének - Beszélj hozzá, Rossz nevelés - a hősei férfiak) és visszatér végre kedvenc múzsájához, Carmen Maurához is.  Maura egy problémás család mater familias-át alakítja, aki a halála után kísértetként kénytelen visszatérni és elvarrni a szálakat maga után. A hollywoodi díszlet-szerepkör után Penélope Cruz is visszatér a színészi mesterséghez - a spanyol kritikusok szerint ez az ő filmje. Nemzetközi premier a cannes-i filmfesztiválon.

+ + +

Guantanamo (The Road to Guantanamo)
Rendező:
Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Szereplők: Riz Ahmed, Farhad Harun, Arfan Usman, Shahid Iqbal
Mozibemutató: június 1.- [origo] filmklubos vetítéssel
Forgalmazó: Budapest Film

Mostohán bánik a magyar filmforgalmazás napjaink legsokoldalúbb és legtermékenyebb filmrendezőjével, Michael Winterbottommal, pedig rossz filmet ő még nem készített, és évi két rendezéséből legalább egy mindig remekmű. Kasszát robbantani az Afganisztánban ártatlanul fogvatartott, brit muszlim fiatalok története sem fog (ráadásul már legálisan letölthető az internetről is), de a féldokumentumfilm kötelező darab azoknak, akik nem csámcsogni és hahotázni járnak a moziba. Az idei berlini filmfesztivál felhozatalának legjobbika elhozta a rendezői fődíjat, amely döntés az [origo] filmklub stábjának is a szívéből szólt.

    

+ + +

A tigris és hó (La Tigre e la Neve)
Rendező:
Roberto Benigni
Szereplők: Roberto Benigni, Jean Reno, Nicoletta Braschi, Tom Waits, Emilia Fox
Mozibemutató: szeptember 14.
Forgalmazó: Budapest Film

Óriási várakozás övezte az olasz Chaplinnek titulált Roberto Benigni legújabb rendezését, miután Az élet szép világot hódított, a Pinokkió pedig hatalmasat hasalt. Roberto nagyjából ugyanazt a karaktert alakítja, mint a keserédes holokauszt-drámában, de ezúttal az amerikaiak által megszállt Bagdadban bohóckodik a tökéletes olasztudással meglepetést okozó Jean Renóval együtt. Hazájában mérsékelt lelkesedéssel fogadták az újramelegített koncepciót, de alapvetően bájos, szeretnivaló filmnek találták a Hollywoodot idéző költségvetéssel (35 millió dollár) készült tragikomédiát.