Nem nézünk valami jót inkább?

2006.05.11. 16:28

Halálos szívdobbanás (De battre mon coeur s'est arreté)
Rendező:
Jacques Audiard
Szereplők: Romain Duris, Niels Arestrup, Aure Atika
Mozibemutató: május 11.
Forgalmazó: Mokép

Forrás: [origo]
A film hivatalos honlapja

Nincs adatunk arról, hogy hány pénzbehajtó gorilla álmodozik arról, hogy egy napon kilép a bűnözés mocskos világából és a művészetnek szenteli életét, de Tom (Romain Duris) valóban a zongorát szeretné püfölni apja piti üzlettársai helyett. Rendhagyó módon egy amerikai film (Fingers, Harvey Keitel főszereplésével) francia újrájával állunk szemben, és a számtalanszor meglopott gallok stílusosan meg is mutatják Hollywoodnak hogyan kell ezt csinálni. 8 César-díjat nyert a hazájában (köztük a legjobb francia filmnek és rendezésnek szólót is), majd a britek is megkoronázták a legjobb külföldi film BAFTA-díjával és mi is csak helyeselni tudunk: egy igazi remekmű.

    

+ + +

Utolsó napjaim (Le Temps qui reste)
Rendező:
Francois Ozon
Szereplők: Melvil Poupaud, Jeanne Moreau, Valeria Bruni Tedeschi
Mozibemutató: május 25.
Forgalmazó: Budapest Film

Forrás: Budapest Film
A film hivatalos honlapja | Előzetes

A franciák Almodóvarjának is bélyegezték már Francois Ozont, aki tényleg hasonlóan ügyesen balanszírozik a karikatúra és a melodráma között. Ezúttal az utóbbi vizein evezget, hiszen a film főhőse, a sikeres divatfotós Romain (Melvil Poupaud) rákbeteg és életét harminc után nem években számolhatja tovább, hanem napokban. A számtalanszor feldolgozott témakör meglepően frissnek hat Ozon érzékeny rendezésében, a 8 nő (melynek hangulatától olyan távol áll, amennyire csak lehet) féltucatnyi francia legendája után pedig ezúttal Jeanne Moreau ugrott a rendező hívó szavára.

    

+ + +

A pokol (L'Enfer)
Rendező:
Danis Tanovic
Szereplők: Emmanuelle Béart, Karin Viard, Marie Gillain, Jacques Gamblin, Jacques Perrin, Guillaume Canet, Carole Bouquet, Miki Manojlovic, Jean Rochefort
Mozibemutató: június 22.- [origo] filmklubos vetítéssel
Forgalmazó: Best Hollywood

Forrás: Best Holywood
A film hivatalos honlapja

A lengyel rendezőóriás, Krzysztof Kieslowski szeretett kapcsolódó filmláncokban gondolkodni, a tízparancsolatról szóló tévés sorozata (Dekalóg) mellett a legismertebb alkotása a francia forradalom hármas eszményét feldolgozó Három szín-trilógia. 1996-ban bekövetkezett halála előtt egy újabb trilóga forgatókönyvét is befejezte, amit lassacskán megfilmesítenek fiatal tisztelői. A mennyország-pokol-purgatórium trilógia első darabja (A gyilkosok is a mennyországba mennek) a német Tom Tykwer rendezésében Cate Blanchett-tel készült, és most itt a második eresztés is Danis Tanovic, Oscar-díjas bosnyák rendezőtől (Senkiföldje), francia nyelven. Három nővér gyermekkori titkai kalauzolnak bennünket egyenesen a pokolba, a rendező szerint pedig rovatvezetőnk kiköpött bosnyák első ránézésre.

    

+ + +

C.R.A.Z.Y.
Rendező:
Jean-Marc Vallée
Szereplők: Michel Cőté, Marc-André Grondin, Danielle Proulx, Émile Vallée, Pierre-Luc Brillant, Maxime Tremblay, Alex Gravel, Natasha Thompson, Johanne Lebrun
Mozibemutató: július 13.
Forgalmazó: Budapest Film

Forrás: Budapest Film
A film hivatalos honlapja

70-es évek, glamrock, szexuális ingadozás, serdülőkor, konzervatív családi háttér - aki nem tud ezen kulcsszavak variációi mentén legalább három filmet felsorolni, az mehet vissza a filmrajongók alsótagozatába. A téma legújabb megközelítése bőségesen merít elődjeiből, de különlegességét az adja, hogy a kanadai Quebec tartományban játszódik, ahol egyébként emberemlékezet óta a legtöbb nézőt tudta a moziba csábítani. Az apa-fiú szeretet meghökkentő feldolgozása a közönségdíjat is elcsípte a 2005-ös torontói nemzetközi filmfesztiválon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK