Nem nézünk valami jót inkább?

2006.05.11. 16:28

A tintahal és a bálna (The Squid and the Whale)
Rendező:
Noah Baumbach
Szereplők: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg, Owen Kline, William Baldwin, Anna Paquin
DVD-megjelenés: június 27.- [origo] filmklubos vetítéssel
Forgalmazó: Warner Home Video

Forrás: Warner Home
A film hivatalos honlapja | Előzetes

Rovatunk egyik legnagyobb tavalyi kedvence sajnos csak DVD-n érkezik Magyarországra, de legalább tisztességes extra változatban, rendezői kommentárral, ami azért is érdekes lehet, mert Noah Baumbach szinte egy az egyben a saját szüleiről mintázta a főhősöket. A család egyik tagja sem ússza meg mély sebek nélkül a szülők válását, de a végtelenül szomorú alaphelyzetet bizarr helyzetkomikumok és érzékeny, árnyalt alakítások finomítják. Jeff Danielstől karriercsúcsot láthatunk a Sundance-kedvencben, Laura Linney pedig lenyűgöző, mint mindig.

    

+ + + 

Kedves Wendy! (Dear Wendy)
Rendező:
Thomas Vinterberg
Szereplők: Jamie Bell, Bill Pullman, Michael Angarano, Danso Gordon, Novella Nelson, Chris Owen, Alison Pill, Mark Webber
Mozibemutató: június 1.
Forgalmazó: SPI

Forrás: image.net
A film hivatalos honlapja | Előzetes

Lars Von Trier háborúja az Egyesült Államok ellen folytatódik. A Dogville és a Manderlay radikális következtetései után most a fegyverviselés témája van soron, a rendezést viszont átengedte Dogma-tettestársának, Thomas Vinterbergnek, míg ő maga a forgatókönyvet jegyezte. Az amerikai kisváros tinédzserei pisztollyal harcolnak a pacifizmusért, élükön a tehetséges fenőtt színésszé avanzsáló Jamie Bellel (Billy Elliot). A nézőket várhatóan ugyanúgy megosztja majd, mint rovatunk tagjait, de nem kizárt, hogy épp ez volt a cél.

    

+ + +

Melqiuiades Estrada három temetése (The Three Burials of Melquiades Estrada)
Rendező:
Tommy Lee Jones
Szereplők: Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Julio Cedillo, January Jones, Melissa Leo
Mozibemutató: augusztus
Forgalmazó: Best Hollywood

Forrás: Best Hollywood
A film hivatalos honlapja | Előzetes

A barázdált arcú Tommy Lee Jones jutalomjátékhoz segítette saját magát első mozifilmes rendezésében. Igaztalanul legyilkolt mexikói származású barátját addig vonszolja Texason át, amíg méltó módon el nem temetheti, gyilkosa pedig meg nem lakol. A Titanic filmfesztivál idei nyitófilmjét Cannes-ban a legjobb színésznek járó díjjal tüntették ki, a forgatókönyvíró pedig a depresszió nagymestere, Guillermo Arriaga (21 Gramm, Korcs szerelmek).

    

+ + +

A United 93-as (United 93)
Rendező:
Paul Greengrass
Szereplők: Opal Alladin, David Alan Basche, Starla Benford, Susan Blommaert, Liza Colón-Zayas, Lorna Dallas, Denny Dillon, Trieste Kelly Dunn, Kate Jennings Grant
Mozibemutató: június 15.
Forgalmazó: UIP-Dunafilm

Forrás: UIP Dunafilm
A film hivatalos honlapja | Előzetes

Milyen korán van a túl korán? - tették fel sokan a kérdést az első, 2001. szeptember 11-ét feldolgozó egész estés film mozikban landolása kapcsán. Az eltérített négy gép közül csak három ért célba, a negyedik történetét dolgozta fel a nem éppen giccses filmjeiről híres, brit származású Paul Greengrass (Véres vasárnap, A Bourne-csapda). A kritikák biztatóak és úgy ítélik, hogy Greengrass ízlésesen, tisztelettel és kellő érzékenységgel nyúlt a témához. Aki viszont pátoszra és összesküvés-elméletekre vágyik, már csak pár hónapot kell várnia Oliver Stone World Trade Center-ére.

Onozó Róbert

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK