Istenek és istennők

2006.07.19. 15:17

Született: 1948. december 21. (Washington, USA)

Nemzetiség: amerikai

Miért imádjuk? Nyilvánvalóan ő a legkúlabb csávó a Földön. Ha bárkinek kétségei merülnének fel ezzel kapcsolatban, javasoljuk, hogy idézze fel lelki szemei előtt a golfsapkás Ordellt a Jackie Brown-ból, ahogy lazán helyet foglal az óvadékügynök irodájában. Mellesleg (ha a mellékszerepeit is számoljuk) az ő filmjei hozták a legnagyobb bevételt a világon - mi másnak tulajdoníthatjuk ezt, mint elképesztő kúlságának?

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Samuel L. Jacksonról!

Honnan ismerheti a magyar? Bár a Pulp Fiction előtt játszott már Spike Lee-filmekben és a Nagymenők-ben is, az afrofrizurás bérgyilkos, a hiperkúl Jules megformálása tette világszerte - és persze nálunk is - ikonikus figurává. Jules ugyanolyan autoritással intézi el a film elején a balfékeket, akik át akarják cseszni a főnökét ("Hogy néz ki Marsellus Wallace? Úgy néz ki, mint egy picsa? Akkor mit baszogatod?"), mint ahogyan a végén elmagyarázza Vincentnek, hogy felhagy a bűnöző életformával, és világgá megy.

Kötelező Samuel: Nehéz helyzetben vagyunk, mert Samuel legismertebb és legkiemelkedőbb szerepe természetesen egybeesik; ha valaki abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy életében csak egyetlen Jackson-filmet nézhet meg, akkor nyilvánvalóan a Pulp Fiction-t kell választania, de persze a Jackie Brown fent említett Ordellje sem sokkal marad el kúlságban Julestől ("Ez Beaumont. Egy alkalmazott, akit el kellett bocsátanom."), még akkor sem, ha a film végén csúnyán lepuffantják. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy beismerjük egy korábbi mulasztásunkat: a legemlékezetesebb arcszőrzeteket összegyűjtő cikkünkből kimaradt Samuel, pedig simán bekerülhetett volna akár Jules majdnem összeérő bajusz-barkó kombinációjával, akár Ordell összefont kecskeszakállával. Mindkettő bűntető kúlság.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Samuel L. Jacksonról!

Néznivaló: Akit épp ez érdekel, a hivatalos oldalon megtalálja Samuel közelmúltbeli filmjeinek előzeteseit, de ennél lényegesen szórakoztatóbb néznivaló a Daily Show augusztus 15-i adása, ahol Samuel volt a vendég, és szemmel láthatóan ő és a házigazda Jon Stewart is iszonyatosan jól érezte magát a beszélgetés alatt. Ezzel a felvétellel kapcsolatban még azt is meg kell említeni, hogy Samuelen a legkúlabb szerelés van, amit 57 éves férfiszínészen valaha láttunk.

Hallgatnivaló:
Egy rakás eredeti Samuel-aranyköpést hallgathattok meg itt gombnyomásra a "Correctamundo"-tól kezdve a "This IS a tasty burger"-ig. Többségük persze a Pulp Fiction-ből származik.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Samuel L. Jacksonról!

Kattintanivaló: A hivatalos honlapon a szokásos életrajz, fotógaléria és egyebek mellett interaktív funkciók is találhatók, például nyereményjátékok és chat is. Ez a rajongói oldal pedig azzal emelkedik ki a többi közül, hogy rendszeresen frissített, naprakész híreket is tartalmaz Samuel projektjeivel kapcsolatban. 

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Fogadjunk, hogy tudtad, hogy Samuel mániákus golfjátékos, nem nehéz ezt kitalálni már csak abból sem, hogy állandóan golfsapkában rohangál. Az viszont talán egy fokkal kevésbé köztudott, hogy ő maga találta ki, hogy a Star Wars-filmekben a figurájának, Mace Windunak lila fénykardja legyen - kúl, mi?

Bujdosó Bori

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK