Született: 1976. november 15. (Aubervilliers, Franciaország)

Nemzetiség: francia

Miért imádjuk? Mert borzasztóan tehetséges, hihetetlenül gyönyörű, és minden bizonnyal nagyon jó illatú is.

Honnan ismerheti a magyar? Tizenöt filmmel a háta mögött hazájában már elismert színésznőnek számított, amikor 1998-ban megkapta A part női főszerepét. Ez a film jelenthette volna Virginie-nek a nagy nemzetközi áttörést, ha nem sikerült volna olyan szánalmasan felejthetőre. A part volt Leonardo DiCaprio várva várt első filmje a Titanic világsikere után, úgyhogy biztosra vehetjük, hogy tinilányok hordái szurkálták szét Virginie-s voodoo-babájukat, amikor szerelmükkel csókolózott a víz alatti jelenetben. Egy összeesküvéselmélet szerint George Lucas akadályozta meg, hogy Virginie további szerepeket kapjon Hollywoodban, mert nem tűrhette, hogy egy Natalie Portmanre ennyire hasonlító színésznő rontsa ott neki az üzletet.

Kötelező Virginie: Minden elkötelezett Virginie-rajongó kedvenc filmje az 1995-ös Magányos lány, amelyben a kamera másfél órán keresztül valós időben követi a bájos színésznőt, amint szobalányként tölti első munkanapját. Nem történik semmi eget rengető, hosszú perceken keresztül csak Virginie-t nézzük reggelis tálcával a kezében bandukolni a szálloda folyosóin, mégis mikor véget ér a film, fájdalmas hiányérzet költözik a néző szívébe: Hol jársz, Virginie!? Mit csinálsz!? És miért nem láthatjuk azt?! A Magányos lány olyan utánozhatatlan élményt nyújt, ami miatt már érdemes volt feltalálni a mozit.

Néznivaló: A Bon Voyage című habkönnyű második világháborús kalandfilm előzetese, amelyben Virginie mellett feltűnik Gérard Depardieu és Isabelle Adjani is.

Hallgatnivaló: Virginie tudomásunk szerint eddig kétszer csillogtatta meg énektudását: a 8 nő című filmben a Mon Amour, Mon Ami című mókás sanzont énekelte el, a Happiness című számban pedig Adam Cohennel közösen lopják el Serge Gainsbourg Bonnie & Clyde-jának dallamát.

Kattintanivaló: Szégyen gyalázat, hogy senki nem képes működtetni egy tisztességes Virginie Ledoyen rajongói oldalt az interneten, és olyan igénytelen honlapokon vagyunk kénytelenek csillapítani Virginie-szomjunkat, mint ez vagy ez.

Fogadjunk, hogy nem tudtad! A Magyar Televízió 1998-ban egy péntek éjjel teljesen megmagyarázhatatlan módon műsorra tűzte a Tous les garçons et les filles de leur âge... című tízrészes francia tévésorozat Üres lap című epizódját (miért pont azt az egyet!?). Az egyórás filmet Olivier Assayas (Tiszta, Irma Vep) rendezte Virginie Ledoyen főszereplésével, és aki elkapta, az egyik legjobb filmet láthatta, amit valaha zavarodott tizenévesekről készítettek.

Varga Ferenc