Istenek és istennők

2006.07.19. 15:17

Név: Ralph Fiennes

Született: 1962. december 22. (Ipswich, Anglia)

Nemzetiség: angol

Miért imádjuk? Mert első pillantásra karót nyelt, kényes, unalmas angolnak tűnik, de amint játszani kezd, kimutatja a foga fehérjét: merészen, pontosan, érzékenyen ragad meg gyakorlatilag bármilyen karaktert olyan intenzitással, hogy a merev angolt közben hiába keresnénk, nyomát se lelnénk.

Honnan ismerheti a magyar? A '92-es Üvöltő szelek-ben játszott először főszerepet, de igazából a Schindler listája kegyetlen SS-tisztjeként fedeztük fel az arcát - és nagyobb színész annál, hogysem az antipatikus szerep miatt ne váltunk volna azonnal tisztelőivé. Jött Redford Kvíz show-ja, ahol csaló tudóst alakított, a Strange Days szétesett virtuális élmény-dílere, a javarészt gézpólyában töltött Az angol beteg és természetesen A napfény íze, amelyben Szabó István alaposan kihasználva, hogy Ralph-fel dolgozhat, mindjárt három generációnyi férfit játszatott el vele. A 2000-es évek első felében valahogy sikerült sorban félrenyúlnia, Cronenberg Pók-ja még rendben volt (habár a mozikasszáknál ez is hatalmasat bukott), de az Álmomban már láttalak-ot és a Vörös sárkány-t tanácsosabb lett volna kihagyni, a The Chumscrubber-t és a Chromophobiá-t pedig senki nem látta, így nem is tűnt fel senkinek, hogy szerepelt bennük. A nagy visszatérést a 2005-ös Az elszánt diplomata jelentette, amely ugyan e sorok írója szerint sekélyes és unalmas, de tény, hogy kritikailag és üzletileg is sikert aratott. Ralph valószínűleg saját magát lepte meg legjobban, amikor ezután elvállalta az általa állítólag egyáltalán nem kedvelt Harry Potter-széria negyedik részében (az orrnélküli) Lord Voldemort szerepét, és ezzel négy filmre bebetonozta magát a sorozatba (igaz, eddig csak néhány napot vett el az életéből a gyerekriogató figura megformálása).

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Nézz még több képet Ralph Fiennesról!

Kötelező Ralph: Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Ralph mindig egyformán zseniális, ezért mindegyik filmje ajándék a mozirajongóknak, de a skála két végpontját ajánlanánk: Neil Jordan remek Graham Greene-adaptációjában, az Egy kapcsolat végé-ben érzékeny és érzelmes férfi, aki szeretné megérteni egykori szerelmét (Julianne Moore), a nőt, aki elhagyta, az édesen gagyi Bosszúállók-ban pedig Uma Thurman oldalán csinál fergeteges viccet saját, fent említett "nagyon angol"-ságából.

Néznivaló: Ralph korántsem csak filmszínész, rengeteget játszik színházban is, legutóbb a Faith Healer című darabban lépett fel, ahol a főszereplőt, a kézrátétellel gyógyító Francis Hardyt alakította. Az előadásból egy háromperces, összevágott részletet megnézhetsz itt (bámulatos!).

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Ralph Fiennesról!

Kattintanivaló: Úgy tapasztaltuk, hogy színvonalas Ralph Fiennes rajongói oldalak tekintetében félelmetes hiány uralkodik a neten, a sovány választék legtűrhetőbbike mégis ez.

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Bár kétségtelenül Ralph a Fiennes família leghíresebb tagja, akad még jó pár művész a népes (Ralph-nek hat testvére van) csapatban. A Ralph-nél nyolc évvel fiatalabb Joseph-et (Szerelmes Shakespeare) nem kell bemutatni, és Martha, az Anyegin és a Chromophobia rendezőnője sem ismeretlen. Talán kevésbé köztudott, hogy Ralph szülei is művészek voltak: apja, Mark fényképész - itt meg is nézhetsz egy kisebb válogatást a fotóiból -, anyja, Jennifer Lash írónő, két utolsó regényét, a Zarándokúton-t és a Vérségi kötelékek-et magyarul is kiadták. A másik dolog, amit sokan nem tudnak Ralph-fel kapcsolatban, az a neve kiejtése, helyesen: "réf fájnsz".

Bujdosó Bori

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK