Istenek és istennők

2006.07.19. 15:17

Született: 1972. december 29. (London, Anglia)

Nemzetiség: angol

Miért imádjuk? Nem csak finom arcvonásai, hanem csibészes mosolya, affektált hanglejtése és maníros mozdulatai is azt sugározzák, hogy egy igazi elkényeztetett angol úrifiúval van dolgunk. Eddig szinte mindegyik szerepében (markáns kivétel: Jude déli proligyerekként az Éjfél a jó és a rossz kertjében-ben) tökéletesen és következetesen hozta ezt a figurát, akivel - akár bevalljuk magunknak, akár nem - bizony szívesen cserélnénk, legalább néhány napra.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Jude Law-ról!

Honnan ismerheti a magyar? Általában nem szenvedünk Jude-hiányban: az itthoni mozikban is szépen követhettük karrierjének fontos állomásait a Gattaca tökéletes génekkel rendelkező nyomorékjától és A tehetséges Mr. Ripley rajongást és irigységet kiváltó szépfiújától kezdve az Ellenség a kapuknál orosz mesterlövészén, az A.I. szexrobotján és a Hideghegy szerelmes katonáján keresztül mostanáig, azaz a karácsonykor bemutatott Holiday romantikus négyesének egyik tagjáig és a héten mozikba került Bűnös viszonyok házassági válságba sodródó építészéig.

Kötelező Jude: Nyilván nem véletlen, hogy A tehetséges Mr. Ripley-vel futott be, tökéletes választás volt Dickie Greenleaf szerepére (lásd: elkényeztetett angol úrifiú), jól működő hármasuk Gwyneth Paltrow-val és Matt Damonnal szinte önmagában garantálta a film sikerét. Minden bizonnyal a rendező, Anthony Minghella is meg volt elégedve az eredménnyel, mert azóta már kétszer dolgozott Jude-dal. Másik különösen ajánlott filmje, amely mellett könnyű, de nem érdemes elmenni, a hasábjainkon korábban már méltatott, DVD-n elérhető I Heart Huckabees című abszurd, egzisztenciális komédia. A képmutató figurát megformáló Jude jelenetei a barátnőjét alakító Naomi Watts-szal és a főszerepet játszó Jason Schwartzmannal oldalrepesztően viccesek, nem beszélve arról, amikor feltűnik a színen Lily Tomlin és Dustin Hoffman, és szembesítik a népszerűsködő alakot azzal, hogy a Shania Twainről és a majonézről szóló kis sztorija közel sem olyan jópofa, mint hitte.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Jude Law-ról!

Néznivaló: Ha még nem láttad, itt megnézheted a Bűnös viszonyok előzetesét, itt pedig egy rövid részletet a filmből, amelyben Jude Law tipikusan angol választ ad, amikor Juliette Binoche felteszi neki a kérdést, hogy boldogtalan-e. És bár sok konkrét köze nincs Jude-hoz, azért javasoljuk, hogy nézd meg azt a videoklipet is, amely a Brand New névre hallgató emobanda Jude Law and a Semester Abroad című számához készült.

Hallgatnivaló: Bár megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy szokatlan (ugyebár női) nevét a Beatles Hey Jude című száma vagy pedig Thomas Hardy Jude the Obscure (magyar fordításban: Lidércfény) című regénye nyomán kapta, mindenesetre a Hey Jude-ot itt meghallgathatod.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Jude Law-ról!

Kattintanivaló: Ezen a rajongói oldalon rengeteg jobbnál jobb fotót találhatsz Jude-ról.

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Pályája kezdetén meztelenkedéssel hívta fel magára a szakma és a közönség figyelmét: Jean Cocteau Rettenetes szülők című darabja második felvonásának első jelenetében pucéran feküdt egy fürdőkádban, ahonnan aztán a jelenet végén ki is mászott, közszemlére téve férfiasságát (aki óhajtja, itt megtekintheti az inkriminált testrészt). Szerencséjére intim részei nem terelték el teljesen a kritikusok figyelmét az alakításáról, és a darab londoni előadásáért Olivier-díjra, a Broadway-en színpadra állított változatért pedig Tony-díjra jelölték.

Bujdosó Bori

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK