Istenek és istennők

2006.07.19. 15:17

Született: 1977. november 16.

Nemzetiség: amerikai

Miért imádjuk? Maggie Gyllenhaal báján csak pajkossága tesz túl. Végre egy színésznő aki nem veszi magát véresen komolyan, nem tökéletes díva, hanem hétköznapi varázsával és tinis lendületével hódít. Ráadásul szórakoztatóan bevállalós. És szeretjük ha Maggie mosolyog.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Maggie Gyllenhaal filmjeiből!

Honnan ismerheti a magyar? Filmes családból származik (édesapja rendező, édesanyja forgatókönyvíró és testvére Jake az egyik legfelkapottabb fiatal színész Amerikában), mégis a sok mellékszerep után napjainkban kezd csak főszerepeket játszani. Eddig itthon is elsősorban kisebb szerepekben láthattuk, például az Adaptáció-ban és az Egy veszedelmes elme vallomásai-ban. A Mona Lisa mosolya című borzasztó filmet pedig egyedül az ő általa megformált, bukott életű mellékszereplő menti meg valamelyest.

Kötelező Maggie: Maggie a független filmesek hercegnője. A nagy áttörést karrierjében a Titkárnő című film hozta, melyben James Spader partnereként egy szolgalelkű, mazohista és szexuálisan aberrált beosztottat alakít. Ez a kedves szado-mazo kapcsolat ma már klasszikus, ahogy a kultikus thriller, a Donnie Darko is, amelyben Maggie saját öccse testvérét alakította.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Maggie Gyllenhaal filmjeiből!

Néznivaló: Maggie csillaga felfelé ível és filmjei sora van útban kis hazánk felé ami miatt érdemes nyitott szemmel járni. A Sherrybaby hányatott életű főszereplőjének megformázásáért Maggie alakítását több díjjal is jutalmazták, legutóbb Golden Globe-ra is jelölték. A filmben egy börtönviselt, exdrogos Anyuka küzd kislánya és nem utolsósorban önbecsülése visszaszerzéséért. A Happy Endings, a The Great New Wonderful és a Trust the Man mind könnyedebb szórakozást ígér a párkapcsolatokat boncolgató filmek szerelmeseinek és Maggie érdekesebb projektjei közé tartozik még a Stranger Than Fiction amelyben Will Ferrellel komédiázik.

Hallgatnivaló: Minden New Yorki indie zenekar zenéje pompásan passzol a kisasszonyhoz, de mi mégis Leonard Cohen örök klasszikusát (I'm Your Man) ajánljuk.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Maggie Gyllenhaal filmjeiből!

Kattintanivaló: A legutóbbi amerikai elnökválasztási kampányban egy rövid, de frappáns reklámfilmben szerepelt, ahol minden egyedülálló nőt szavazásra buzdított. Legutóbb Jimmy Kimmel műsorában adott interjút, amit szintén meg lehet nézni. Ha valaki nagy Titkárnő rajongó Maggie nagyon lelkesen mesél szerepéről itt. A  http://www.maggie-gyllenhaal.net/  pedig szinte naponta frissül.

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Szégyen, nem szégyen Maggie igazi musical rajongó, bár irodalomból és keleti filológiából diplomázott. Saját bevallása szerint a forgatókönyvírással is próbálkozik, de jelenleg októberben született kislánya, Ramona köti le idejét. Formabontó szépségét több divatcég is próbálta már kamatoztatni, például 2004-ben Maggie volt a Miu Miu reklámkampányának arca. Reméljük sokat láthatjuk még.

Bálint Cecilia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK