Istenek és istennők

2006.07.19. 15:17

Született: 1975. október 5. (Reading, Berkshire, Anglia)

Nemzetiség: angol

Forrás: [origo]

Miért imádjuk? Kate a nemzetközi filmvilág egyik legbátrabb sztárja, nem a bevett játékszabályok alapján alakítja a karrierjét, hanem saját megérzései és a minőség szolgálatában. Miután eljátszotta a legek filmjének (Titanic) női főszerepét, elvállalhatott volna egy sor potenciális kasszasikert, hollywoodi szupertrénerek segítségével csontsoványra fogyhatott volna és plusz dollármilliókat követelhetett volna egy-egy filmes mellvillantásért. Kate ehelyett különleges, szűk közönség figyelmére számot tartó művészfilmekben (A marokkói kaland, Szentek és álszentek) csillogtatta a tehetségét, esze ágában sem volt koplalni és ha a művészet úgy kívánta, bármely parádés szerep kedvéért kibújt a ruháiból. A stratégia őt igazolta, hiszen neve továbbra is az igényes szórakoztatás védjegye, beskatulyázni pedig lehetetlen, hiszen éppoly meggyőzően alakít bővérű dalolászó tramplit (Románc és cigaretta), mint zseniális írópalántát (Iris) vagy a kitörölhetetlen szerelem megtestesítőjét (Egy makulátlan elme örök ragyogása).

Honnan ismerhetjük? "Én nem a mennyországba megyek, hanem a "negyedik világba", ami olyasmi, mint a mennyország, csak sokkal jobb, mert nincsenek benne keresztények" - hangzott Juliet Hulme egyik bölcsessége a Mennyei teremtmények-ben. A saját fantasztikus világukba menekülő anyagyilkos bakfisok igaz története sokáig titkos mesterműnek számított, de ma már azért is korszakalkotó, mert Kate-en kívül a rendező, Peter Jackson (A Gyűrűk Ura) is ezzel az alkotással váltott jegyet a világhírnév felé. A húszéves kezdő színésznő következő szerepében már a brit filmgyártás legjava (Emma Thompson és Hugh Grant) elől lopta el a show-t az Értelem és érzelem csodálatos adaptációjában, mellyel első Oscar jelölését is megszerezte, amit három további követett egy évtized alatt.

Forrás: [origo]

Néznivaló: Ami Kate Oscar-balszerencséjét illeti, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a Futottak még... című HBO-sorozat fergetegesen vicces epizódjára, ahol a színésznő megpróbál végetvetni az áldatlan állapotnak egy szégyentelen díjvadász háborús apácaszereppel. A valóságban pedig újabb Oscar-jelölés van kilátásban a Little Children című zavarbaejtő tragédia főszerepéért (előzetes), amelyben fiatal kielégületlen anyukaként a kertváros játszóterén keresi a boldogságot, a helyiek nem kis megvetését kiprovokálva vele. A némileg elhibázott, ám parádés szereposztással csalogató All the King's Men-ről egyelőre még nem tudni, hogy elér-e a magyar mozikba, addig is érdemes egy pillantást vetni az előzetesére.

Hallgatnivaló: Persze senkit sem szeretnénk azzal büntetni, hogy még egyszer hallgassa meg a Céline Dion-féle Titanic-áriát, de a szentimentalista filmballada műfajjal maga Kate is megpróbálkozott, amikor kiadta kislemezen a Karácsonyi ének című rajzfilm fő nótáját (What If). Ennél lényegesen viccesebbek a Románc és cigaretta féktelen salsaritmusai, melyek taktusaira szexistennőként születik újra. A legjobb Kate Winslet filmzene persze a legjobb Kate Winslet-filmhez kapcsolódik, ami nem más, mint az Egy makulátlan elme örök ragyogása, ajánljuk az Everybody's Gotta Learn Sometime-t Becktől és a Light And Day című The Polyphonic Spree- dalt.

Kattintanivaló: Rajongói oldalakban nem szűkölködik a világháló, a fanatikusoknak javallott a ForeverKate és a Discover Kate felkeresése.

Forrás: [origo]

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Kate és a még el nem nyert Oscar kapcsolata további érdekes adatokkal is szolgál: Kate a legfiatalabb színésznő, akit egynél több Oscarra is jelöltek (Értelem és érzelem - 20, Titanic - 22), ráadásul két ízben is olyan karakterért, amelynek idősebb megformálója is jelölt volt (Titanic - Gloria Stuart, Iris - Judi Dench). Figyelemreméltó azon filmek listája is, melyek főszerepére felkérték, majd más színésznőnek hoztak dicsőséget (Szerelmes Shakespeare - Gwyneth Paltrow, Az elszánt diplomata - Rachel Weisz). Egyébként pedig nem kell félteni, hogy ne tisztogathatna hétvégénként Oscar-szobrot: férje ugyanis Sam Mendes, az Amerikai szépség díjazott rendezője.

Kate Top 5: 1. Egy makulátlan elme örök ragyogása 2. Mennyei teremtmények 3. Értelem és érzelem 4. Little Children 5. Iris

Csak rajongóknak: Enigma, David Gale élete, Holiday

Onozó Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK