A Da Vinci-kód világszerte a napokban kerül bemutatásra, nálunk csütörtöktől vetítik a mozik. Miközben különböző vallási szervezetek tiltakozásától hangos a nemzetközi sajtó, a forgalmazó még előrukkolt egy utolsó, legvéglegesebb előzetessel, amely végképp felcsigázza a türelmetlenül várakozó közönség kíváncsiságát.

Világszerte ezen a héten kerül a mozikba A Da Vinci-kód, amely az olvasóink körében végzett nem reprezentatív felmérésünk szerint messze a nyár legjobban várt filmje (lásd jobb oldalon a szavazás állását). Bizonyos országokban már szerdán, a cannes-i világpremierrel egy napon vetíteni kezdik a mozik az alkotást, nálunk csütörtökön kerül a mozikba, az amerikai nézők pedig péntektől tekinthetik meg.

Az utóbbi hetekben elképesztő méreteket öltött a film körüli felhajtás, és érdekes módon ez elsősorban nem a film marketingeseinek, hanem az ellene síkra szálló különböző vallási csoportoknak volt köszönhető. Az Opus Dei nevű egyházi szervezet azt követelte, hogy a film elején jelenjen meg egy felirat, amely arra figyelmezteti a nézőket, hogy amit látnak, csupán a képzelet szüleménye. Ron Howard, a film rendezője határozottan visszautasította a kérést, és véleményét így fogalmazta meg a Los Angeles Timesnak: "Ez nem teológia. Nem is történelem. Miért indulna figyelmeztetéssel a film?... A kémfilmek sem kezdődnek figyelmeztetéssel."

A Da Vinci-kód elsősorban azért vált ki nagy ellenkezést egyes vallási csoportok részéről, mert a sztori szerint Mária Magdolna valójában Jézus felesége volt, és közös gyermekeik is születtek, akiknek a leszármazottai mind a mai napig köztünk élnek, csak ezt az egyház buzgón titkolja már kétezer éve - nem visszariadva a legdurvább eszközök alkalmazásától sem a titok megőrzése érdekében. Az Opus Dei tagjait a könyv és a film gonosz, gyilkolásra kész, hatalomvágyó szerzetesekként mutatja be, így hát nem csoda, hogy a szervezet igyekszik minden lehetséges módon hangsúlyozni, hogy a történet csupán fikció.

Forrás: [origo]

A tapasztalat viszont azt bizonyítja - emlékezzünk A passió körüli hisztériára -, hogy a széles körű tiltakozás csak gerjeszti a film iránti érdeklődést, amely ebben az esetben, köszönhetően a könyv hatalmas népszerűségének, már amúgy sem volt elhanyagolható. A film forgalmazójának, a Sony Picturesnek így már csak annyi feladata maradt az érdeklődés végső felcsigázása érdekében, hogy egy nappal a világpremier előtt előrukkoljon a legeslegvéglegesebb előzetessel, amely nem csak angol, hanem német, olasz, japán és spanyol nyelven is megtekinthető.

A korábbi előzetesben az alkotók inkább a hangulatkeltésre helyezték a hangsúlyt, az új klipben viszont sokkal több dialógus van, így a sztoriból is több részlet kiderül. Az igazi újdonság persze az, hogy Audrey Tautou aranyos akcentussal beszélt angolját is hallhatjuk. Emellett természetesen megjelenik a film összes főszereplője: a szimbólumkutatót alakító Tom Hanks, a vérengző albínó szerzetes, Paul Bettany, valamint Ian McKellen és Jean Reno.