Európa legszebb exportcikkei

2006.06.09. 12:36

6. Audrey Tautou

Dicsőség hazai pályán: Legtöbbünknek úgyis mindig csak Amélie marad, hiszen úgy tűnik, hogy a jobbnál-jobb ötletekben dúskáló, szívmelengető romantikus komédia főszerepét rá írták (pedig nem; eredetileg angol nyelven, Emily Watsonnal készültek leforgatni) és egyetlen későbbi szerepe sem tudta elhomályosítani a Montmartre tündérét. Meglehetősen utálatos karaktert alakított a Lakótásat keresünk... két részében, meglepetést okozott viszont a Szeretni bolondulásig-gal, az Amélie sikerének viszont nyomába se tudott érni, az ugyanazzal a stábbal készített Hosszú jegyesség.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Nem éppen tündérmese a londoni embercsempészek alvilágába kalauzoló Gyönyörű mocsokságok, de máig ez a sötét kamaradarab jelenti Audrey legkomolyabb kitörését az Amélie kultuszkörből. Senkit nem lepett meg viszont, hogy az egyébként is eléggé lusta és fantáziatlan szereposztást kínáló A Da Vinci-kód női főszerepét, a külső hasonlóság nélkül is Audrey kapta. A meglehetősen béna regényadaptáció haszonélvezője mindenesetre csak ő lehet, hiszen arcát most már azok is megismerték, akik azért nem olvasták el a világhódító ponyvát, mert analfabéták.

+ + +

5. Penélope Cruz

Dicsőség hazai pályán: A világ nagyobb része sajnos csak Tom Cruise kacsaszájú kirakatnőjeként ismerte meg a hazájában már bizonyított Penélope-ot. Tizenévesen Javier Bardem döngölte a Sonka, sonká-ban, de ennél még sokkal emlékezetesebb volt a Nyisd ki a szemed! paralabirintusának főszereplőjeként, amit sohasem szabad, hogy elhomályosítson az amerikai remake. Mint minden valamirevaló spanyol színésznő, ő is Almodóvar köpönyegéből előbújva vált csak igazi dívává. Az Eleven hús és a Mindent anyámról kisebb szerepei után, a Volver-ben már ő a sztár és minden erőlködést nélkülöző csodás alakítása korábbi kritizálóit is lenyűgözi, ráadásul sohasem volt még olyan szép, mint ebben a filmben.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Nem túlzás azt állítani, hogy angol nyelvterületen gyűlölik Penélope-t. Az okok keresését a népszerű Corelli kapitány mandolinja című könyv csapnivaló filmadaptációjával érdemes kezdeni.  Visszatetsző volt a Cruise-zal folytatott, hivalkodó románca (mielőtt Tom még sokkal tovább vitte volna ezt a műfajt Katie-vel) és a Nyisd ki a szemed! kissé félresikerült amcsi verziója (Vanília égbolt), valamint olyan bugyutaságokhoz adta még a nevét, mint a Gothika vagy a Szahara. A hollywoodi kirándulásoknak egy időre, úgy tűnik vége, hiszen a Volver és a korábbi (olasz nyelvű) Ne mozdulj! hatalmas kritikai sikere is azt sugallja, hogy Európában több babér terem a számára, a távolság miatt pedig gallyra ment a kapcsolatuk Matthew McCounagheyvel. Következő nagy dobása a Manolete című torreádorfilm lehet Adrien Brody partnereként.