Európa legszebb exportcikkei

2006.06.09. 12:36

4. Franka Potente

Dicsőség hazai pályán: Ki gondolta, hogy Cooper-futással is sztárrá válhat valaki? Tűzpiros lobogó hajával és háromféle, sorsdöntő félórájával egy csapásra bevágtázott a kortárs európai filmművészetbe Lola. A lé meg a Lola után teljesen más jellegű, de hasonlóan elragadó filmmel jelentkezett Tom Tykwer és Franka Potente: A harcos és a hercegnő lassabb tempóban is meghódította a nézőket. Emlékezhetünk rá az Anatómia című guszta horrorfilmből, legközelebb pedig jó lenne végre az Elemi részecskék filmadaptációjával látni a magyar mozikban.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Bond helyett, a sokkal menőbb Bourne nője lett Frankából, bár a második rész csúfos meglepetést tartogatott szimpatikus karakterével kapcsolatban. A felejthető Betépve című filmben Johnny Depp drogbárójának igaz szerelmét alakította, majd a londoni metróban ragadt éjszakára a gusztustalan Creep-ben. Jelenleg csak angol nyelven forgat, a legizgalmasabb, következő filmjének Steven Soderbergh Che Guevara biográfiája (Guerilla) ígérkezik, Benicio Del Toro-val a címszerepben.

+ + +

3. Monica Bellucci

Dicsőség hazai pályán: Az olasz istennő ránézésre maga a tökély, amit ki is használt rendesen Koltai Lajos kamerája a bámulatos Maléná-ban. Érdekes módon többi, világkarriert befutott filmje Franciaországhoz kapcsolódik, ami második hazája is, hiszen Párizsban élnek férjével, Vincent Cassellel, akivel már nem egyszer forgattak együtt. Legemlékezetesebb együttműködésük a sokkoló, de zseniális Visszafordíthatatlan, Monica vakmerő alakítását nem lehet egyhamar elfelejteni, vagy éppen megemészteni.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Csinos díszletszerepek mindig adódnak Hollywoodban és a szicíliai tengerpartról azonnal a jövőbe katapultálták Monicát, aki istenien mutat a Mátrix 2. és 3. részében, de sajnos ez sem menthette meg a kínos folytatásokat. Spike Lee (She hate me) és Bruce Willis (A nap könnyei) buktái után Mária Magdolnaként sírt-rítt a Mel Gibson féle A Passió-ban, majd pedig az örök fiatalságot hajszoló boszorkaként riogatta a Grimm testvéreket. A legutóbbi hírek szerint a következő ikonikus női karakter, akit megformál, Sonia Gandhi lesz.