Európa legszebb exportcikkei

2006.06.09. 12:36

2. Julie Delpy

Dicsőség hazai pályán: Tizennégy évesen Godard filmjében szerepelt (Détective), nem sokkal később pedig már tudatosan nemzetközi karriert tervezett. Az áttörést Kieslowski szabadság-egyenlőség-testvériség trilógiája (Három szín) jelentette, amelyből a középső (Fehér) épült az ő karakterére. A lengyel balfék gyönyörű, de csalfa francia nejeként, szinte hipnotikus volt a jelenléte a vásznon és a záró képsorokban puszta nézésével egyértelművé tette, hogy a főhős miért bolondult érte minden viszontagság ellenére.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Tarantino egykori legjobb barátja és társírója nem futott be hasonlóan mesés karriert, de első rendezéséhez (Döntő pillanat) jó érzékkel leszerződtette Julie-t, aki azóta is igen kedvelt az amerikai független filmes körökben. Legutóbb a Hervadó virágok egyik virágjaként láthattuk, de ami miatt listánkon is ilyen előkelő helyre került, az a Mielőtt felkel a nap és 10 évvel későbbi még magával ragadóbb folytatása, a Before Sunset. Utóbbit már társíróként jegyezte Ethan Hawke és Richard Linklater mellett (Oscarra is jelölték őket a forgatókönyvért), de Julie rendezőként is bemutatkozott már, következő ambíciója pedig Báthory Erzsébet életének filmrevitele rendező, forgatókönyvíró és főszereplő minőségben.

+ + +

1. Juliette Binoche

Dicsőség hazai pályán: Juliette 42 évesen is már élő legendának tekinthető, hiszen számtalan jobbnál-jobb film és bátor alakítás kötődik a nevéhez. Csak, hogy a legismertebb francia filmjeit említsük: A Pont Neuf szerelmesei, Ismeretlen kód, Három szín: Kék, Alice és Martin vagy A sziget foglya. A magyar mozikban utoljára a Rejtély-ben láthattuk egy újabb makulátlan alakítással, ahol a karakterénél már csak a néző lett zaklatottabb a kispolgári paranoia pusztításától.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Milan Kundera legnépszerűbb regényének lapjairól szinte megelevenedett Juliette A lét elviselhetetlen könnyűségé-ben, a kedves, naiv karakter azonban hosszú időre beskatulyázta az angol nyelvű filmvilágban. Még Oscar sem tudott ellenállni a mosolyának Az angol beteg után, pár évvel később azonban már kissé idegesítővé vált a jóságos vadalmafejű asszonyság karaktere a negédes Csokoládé-ban. Kellemes meglepetés volt Mária Magdolna megformálójaként Abel Ferrara anti-Passió-jában, jelenleg pedig újra Az angol beteg rendezőjével, Anthony Minghellával és Jude Law-val forgat és már az idei díjesők lehetséges jelöltjeként emlegetik a Breaking and Entering-et.

Onozó Róbert

Előző
Következő