Két új film is készül, amely az iraki háborúhoz kapcsolódó személyes drámákat taglalja. A fiúk nem sírnak rendezője Ryan Phillippe-pel és Abbie Cornishsal forgat hamarosan a Paramount égisze alatt, John Cusack munkája pedig már be is fejeződött a Chicagóban felvett független filmben, amelyben a színész háborús özvegyet alakít.

A fiúk nem sírnak rendezője, Kimberly Peirce '99-es, Hilary Swank első Oscar-díját meghozó alkotása óta nem készített filmet - sokunk nagy bánatára. Most végre ismét a rendezői székbe ül: a tervek szerint nyár végén megkezdődik Stop-Loss című filmje forgatása. A dráma egy amerikai katona történetét meséli el, aki Irakban harcol, majd hazatér texasi otthonába, de hamarosan ismét behívják. A katona ekkor nem hajlandó visszatérni a hadseregbe.

A női főszereplőt már korábban kiválasztották: Abbie Cornisht láthatjuk majd a filmben. A 25 éves törékeny ausztrál színésznőt a magyar közönség az idei Titanic filmfesztiválon láthatta a Cigánykerék (Somersault) című film elveszett tinilányának szerepében, azóta pedig Heath Ledgerrel alakítottak heroinista párt a Candy című drámában. Most megtalálták a megfelelő férfi főszereplőt is: Ryan Phillippe alakítja majd a szolgálatmegtagadó katonát. Phillippe-et legutóbb az Oscar-díjas Ütközések naiv rendőrfiújának szerepében láthattuk, legközelebb pedig Clint Eastwood második világháborús drámájában, a Flags of Our Fathers-ben szerepel.

John Cusack kifejezetten politikai okokból vállalt szerepet a Grace is Gone (a cím kétértelmű, azt is jelenti, hogy "Grace elment", illetve, hogy "a tisztelet kihalt") című filmben, amelynek most ért véget a forgatása. Cusack úgy nyilatkozott, hogy az a szabály, amelynek értelmében a média nem közvetítheti az Irakban elhunyt amerikai katonák koporsóinak hazahozatalát, "az egyik legszégyenteljesebb, legtiszteletlenebb, leggyávább politikai döntés, amelyet életemben láttam". A filmben Cusack egy Stanley nevű egykori katonát alakít, akinek felesége, Grace meghal Irakban. A férfi úgy dönt, hogy két lányának nem mondja el azonnal a hírt, hanem autós utazásra indul velük, hogy időközben letisztázhassa magában összezavarodott érzéseit.

A Grace Is Gone alacsony költségvetésű, független film lesz, amely annak a James C. Strouse-nak az első rendezése, aki Steve Buscemi tavalyi filmjét, a Lonesome Jim-et írta. Bár a film egy meghatározatlan városban játszódik, a hathetes forgatása nagy része Cusack befolyásának köszönhetően Chicagóban zajlott, a sztár ugyanis - amikor éppen nem Los Angelesben tartózkodik - Chicagóban lakik. Ez a városválasztás Cusack egy korábbi filmjénél már bejött: a regény angliai helyszínéről Amerikába átálmodott Pop, csajok, satöbbi-hez kifejezetten hangulatos hátteret biztosítottak Chicago utcái.