Családi problémák a Művészben

2006.06.12. 17:56

A Spanyol Nagykövetség a Budapest Filmmel közösen ismét megrendezi  a spanyol filmhetet. A rendezvény keretében hét filmet mutatnak be június 15. és 21. között a Művész moziban. Lesznek kamaszgondok, családi konfliktusok dögivel, párkapcsolati nehézségek és szívderítőnek egy kis afrikai zene is.

León és Olvido / León y Olvido (2004)
Rendező: Xavier Bermúdez
Szereplők: Marta Lallarde, Guillem Jiménez, Gary Piquer
Hivatalos oldal
Vetítés: Június 16. péntek, 20.30

Forrás: [origo]

A Down-kóros León és nővére, Olvido öt éve maradtak árván. Egyetlen örökségük egy öreg ház, amelyben élnek és egy gépkocsi. Kapcsolatuk ellentmondásos: egyfelől mély szeretet tartja össze őket, másfelől megállás nélkül veszekednek egymással. Olvido azt szeretné, hogy León önállóan hozza meg döntéseit, kivegye részét a házimunkából és önellátó legyen. León leghőbb vágya pedig az, hogy biztonságban érezhesse magát testvére mellett, és hogy a lány csakis vele foglalkozzon. Olvido kétségbeesése egyre nagyobb, León pedig folyamatosan támadásoknak van kitéve, ezért mindkettejüknek olyan extrém helyzetekben kell helytállniuk, amelyek próbára teszik egymás iránt érzett szeretetüket és erkölcseiket.

+ + +

Héctor / Héctor (2004)
Rendező: Gracia Querejeta
Szereplők: Nilo Mur, Adriana Ozores, Joaquín Climent
Hivatalos oldal
Vetítés: Június 17. szombat, 20.30

Héctor 16 éves kamasz, aki édesanyja halála után nagynénjéhez kerül, így a város központjában lévő kertesházból egy kicsi lakásba kell költöznie Madrid külső peremén. Héctor megpróbálja elfogadni és megszeretni ezt az új életmódot, ami teljesen más, mint, amit megszokott. Váratlanul felbukkan Martín, Héctor édesapja, aki az óceán túlsó feléről utazott Spanyolországba, hogy találkozzon fiával. Martín megpróbálja megértetni Héctorral hosszú távolléte okát, és egy új élet lehetőségét kínálja fel neki Mexikóban. Héctornak döntenie kell a nemrég megismert családja és a tengerentúli kaland között.

+ + +

Az életnek értelmet adó dolgok / Cosas que hacen que la vida valga la pena (2004)
Rendező: Manuel Gómez Pereira
Szereplők: Ana Belén, Eduard Fernández, María Pujalte
Hivatalos oldal
Vetítés: Június 18. vasárnap, 20.30

Forrás: [origo]

Hortensia érett asszony, aki elégedetlen irodai munkájával, ráadásul férje elhagyja egy sokkal fiatalabb nőért. Hortensiának nem áll szándékában új kapcsolatot kezdeni egészen addig, amíg útjába nem kerül Jorge, egy szimpatikus és optimista munkanélküli. A férfi meggyőződése, hogy találkozásuk a sors akarata s hogy ettől új irányt vesz az élete. A történet keserű ízét és humorát azok a bonyodalmak adják, amelyek Jorge és Hortensia, és az őket körülvevő barátok és családtagok találkozásaiból adódnak.

+ + +


Hogy el ne felejts / Para que no me olvides (2005)
Rendező: Patricia Ferreira
Szereplők: Fernando Fernán Gómez, Emma Vilarasau, Marta Etura
Hivatalos oldal
Vetítés: Június 19. hétfő, 19.15

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Irene fiával, az építésznek tanuló Daviddal és édesapjával, az életvidám Mateóval él. David megismerkedik Clarával, aki egy közeli hipermarketben dolgozik pénztárosként. Szerelem szövődik köztük, de kapcsolatukat megnehezíti Irene ellenségessége. Az anya nem tudja, mit kezdjen az otthoni gondokkal, ezért munkájába, egy vakokból álló színházi csoport rendezésébe temetkezik. Egy napon olyan váratlan esemény történik, amely próbára teszi valamennyiüket, miközben mindnyájan felfedeznek valami újat a másikról.

+ + +

Hideg téli napsütés / Frio sol de invierno (2004)
Rendező: Pablo Malo
Szereplők: Unax Ugalde, Javier Pereira, Marisa Paredes
Hivatalos oldal
Vetítés: Június 19. hétfő, 21.15

Forrás: [origo]

Adriánt, a vonzó huszonöt éves fiatalembert hazaengedik a szanatóriumból, ahová rendszeresen be kell feküdnie elmezavara miatt. A gazdag családból származó, anya nélkül maradt fiúval egy reggelen közli apjának ügyvédje, hogy apja el akar menni a városból, mert egy másik nő mellett folytatná életét, fiára hagyva az üresen maradt családi házat. A hírtől felzaklatott Adrián úgy dönt, megkeresi az édesapját. Ezzel egy időben Gonzalo, a simlis tinédzser kirámol egy kamiont a roncstelepen. Azon az éjszakán, amikor Gonzalo és Adrián útjai kereszteződnek, olyan események sorozata indul el, amelyek felülmúlják mindannyiuk képzeletét.

+ + +

Candeal csodája / El milagro de Candeal (2004)
Rendező: Fernando Trueba
Hivatalos oldal
Vetítés: Június 20. kedd, 20.30

A 40 éve Stockholmban élő 85 éves híres kubai zongorista, Bebo Valdés Salvador de Bahíába utazik, ahol az afrikai vallás és zene világa a legtisztább formájában maradt fenn. Találkozik Mateusszal, egy bahiai zenésszel, aki bevezeti őt az afro-bahiai közösségbe, és elviszi őt Candealba, ahol egy zenei konzervatórium és egy stúdió található, ahová a világ legkülönbözőbb pontjairól járnak a zenészek felvételeket készíteni. A zene segítségével a városka lakossága visszanyeri önbecsülését és egy jobb világba vetett hitét.

+ + +

Az első éjszakám / La primera noche de mi vida (1998)
Rendező: Miguel Albaladejo
Szereplők: Leonor Watling, Juanjo Martinez, Carlos Fuentes
Hivatalos oldal
Vetítés: Június 21. szerda, 20.30

Az évszázad utolsó éjszakáján, Madrid egyik külső kerületében játszódó történetben különböző emberek találkoznak. Mindegyikük éli a maga hétköznapjait, azonban életük ilyen vagy olyan módon egymásba fonódik. A főszerepet Leonor Watling, a Beszélj hozzá! című Almodóvar-film sztárja játssza. A film elnyerte az első málagai spanyol filmfesztivál fődíját.

Forrás: Budapest Film