Elhunyt Illés György operatőr

2006.06.12. 18:40

Életének 92. évében elhunyt Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr - jelent meg hétfőn késő délután a Magyar Operatőrök Társasága honlapján.

A kiváló művész híradófilmek készítése után 1949 és 1996 között hatvanhat játékfilm operatőre volt, 1949-ben ő indította el az operatőri képzést a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Stílust teremtett Az ötödik pecsét, a Ház a sziklák alatt, valamint az Isten hozta, őrnagy úr! című magyar filmek fényképezésével. A magyar operatőrök közül szinte mindenki őt tekinti a mesterének, s ugyanígy tekintenek rá az Amerikában világhírűvé vált magyar operatőrök, mint például Kovács László vagy Zsigmond Vilmos is.

Kende János, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva arra emlékeztetett: a mester nem csupán "nagyszerű operatőr" volt, de ő újította meg a hatvanas években a magyar film képi világát. "Ő volt a hatvanas, hetvenes évek újító szelleme" - tette hozzá, utalva arra, hogy Illés György sokáig és sokat alkotott.

A negyvenes évek végétől évtizedeken át ő vezette a hazai operatőrképzést, de még az utóbbi esztendőkben végzett hallgatók is tanultak tőle. Illés György a Magyar Operatőrök Társaságának tiszteletbeli elnöke volt. 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere díjjal tüntették ki.