Közkeletű vélekedés szerint a színész és a rendező két teljesen különböző állatfajta: az egyik extrovertált, akkor él igazán, ha minden szempár rá szegeződik, a másik introvertált, a háttérbe húzódva munkálkodik kreatív elképzelései megvalósításán. Talán néha van igazság ebben az általánosításban, de mi ellenpéldákat gyűjtöttünk: olyan színészeket, akiknek nem volt elég, hogy a kamera előtt csillogtathatják tehetségüket, hanem mögötte is próbára tették magukat. Némelyikük azért adta rendezésre a fejét, mert önéletrajzi filmet akart csinálni, van, akinek egyszerűen megtetszett egy jó forgatókönyv, és olyan is akadt, aki úgy gondolta, hogy önmagát legjobban ő maga tudná rendezni. Ha elolvasod cikkünket, nyerhetsz is: ha helyesen válaszolsz kérdésünkre, tiéd lehet a Minden vilángol című film DVD-n és a film alapjául szolgáló könyv is.

Liev Schreiber

A színfalak előtt:
Jól bevált karakterszínész Hollywoodban, akit általában kissé furcsa figurák bőrébe bújtatnak; ő volt például a Sikoly-ban a Sidney anyjának meggyilkolásával gyanúsított Cotton Weary és a mandzsúriai jelölt az azonos című alkotásban. Színházban is gyakran fellép, a Glengarry Glen Ross legfrissebb színpadi adaptációjában azt a figurát alakította, akit a filmben Al Pacino játszott. Szívünkhöz nem csak azért áll közel, mert remek színész, hanem mert Naomi Wattsszal Hollywood egyik legszimpatikusabb sztárpárját alkotják.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Naomi Watts és Liev Schreiber | Minden vilángol

A kamera mögött: Schreibert az motiválta a tavalyi Minden vilángol megrendezésére, hogy egy személyes történetet akart elmesélni, ukrajnai zsidó családból származó nagyapja élettörténetét. Már dolgozott a sztori megírásán, amikor rátalált Jonathan Safran Foer nagyon hasonló történetet elmesélő regényére, és úgy döntött, inkább ezt filmesíti meg. A film főhőse - akit Elijah Wood alakít - Amerikából Ukrajnába utazik, hogy megtalálja a nőt, aki a háború idején megmentette nagyapja életét. Utazása során egy meglehetősen érdekes angolsággal beszélő hiphop-mániás tolmács, egy vak sofőr és egy véreb lesznek a kísérői. A meseszerű, néhol szándékoltan Kusturicát idéző road movie kissé modoros, de nem minden báj nélkül való.

+ + +

Öt szerencsés játékosunk megnyerte a Minden vilángol című filmet DVD-n valamint Jonathan Safran Foer Minden vilángol című regényét. A helyes megfejtés az A) válasz volt, tehát: 

Elijah Wood a Sin City című filmben viselt szintén látványos szemüveget.

A nyertesek pedig: Csonka Beatrix, Forgács Szilvia, Mednyánszky Csilla, Nátor Attila és Sánta László

Gratulálunk a nyereményhez, a többieknek pedig köszönjük, hogy velünk játszottak! Aki most nem nyert, ne csüggedjen, mert például megnézheti premier előttA Karib-tenger kalózai második részét...