Az Oscar-díjas Senkiföldje rendezője, Danis Tanovic második filmjében a háború poklától eltávolodva az emberek személyes poklának témáját járja körbe. Ha kíváncsi vagy a nem éppen könnyed, de nagyon szép filmre, játssz velünk, és jegyet nyerhetsz a Pokol premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba!

A Pokol a Három szín-trilógiát jegyző lengyel mester, Krzysztof Kieslowski és alkotótársa, Krzysztof Piesiewicz gyermeke. A páros éppen elkészült újabb trilógiájuk, a Menny-Pokol-Purgatórium forgatókönyvével, amikor Kieslowski elhunyt 1996-ban. A Menny-et Tom Tykwer rendezte meg 2002-ben Cate Blanchett-tel és Giovanni Ribisivel a főszerepben (nálunk A gyilkosok is a mennyországba mennek címmel vetítették), A Pokol forgatókönyve pedig a fiatal bosnyák rendezőhöz, Danis Tanovichoz került. Tanovic korábban még csak egy nagyjátékfilmet készített, a 2001-es Senkiföldje című drámát, amely a bosnyák háború egy fiktív pillanatát rögzítette némi fekete humorral fűszerezve, és amely abban az évben elnyerte a legjobb külföldi film Oscar-díját.

Forrás: Best Hollywood
Emmanuelle Béart |A Pokol hivatalos honlapja | Előzetes

A film három lánytestvér, Sophie, Anne és Céline történetét meséli el, akik gyerekkorukban egy traumatikus élményen osztoztak, amelynek következtében apjuk öngyilkos lett, anyjuk pedig tolószékbe kényszerült. A testvérek eltávolodtak egymástól, és külön-külön élik nem éppen tökéletes életüket: Sophie házas, és gyötrődik, mert férje megcsalja, Anne egy idősebb, házas férfi szeretője, Céline pedig feláldozza magát, hogy anyjukat ápolhassa. Céline életében egyszer csak felbukkan egy titokzatos, jóképű férfi, akiről végül kiderül, hogy különleges kapocs köti őt mindhárom lányhoz és félrecsúszott életükhöz.

A három lánytestvért három elbűvölő színésznő formálja meg. Sophie-t Emmanuelle Béart játssza, akit a magyar közönség leginkább a Mission: Impossible-ből ismerhet, de játszott többek közt Jacques Rivette A szép bajkeverő és Francois Ozon 8 nő című filmjében is. A legfiatalabb lányt, Anne-t a belga Marie Gillain alakítja, aki tizenöt éve a Hanta-palinta című vígjátékban tűnt fel Depardieu figurájának lányaként, és Ferzan Özpetek Az utolsó hárem-ében is láthattuk. Talán a Céline-t megformáló Karin Viard a legkevésbé ismert nálunk, de beugorhat Az új Éva című film főszereplőjeként vagy olyan ismert filmek mellékszereplőjeként, mint a Delicatessen vagy Az évszázad gyermekei.

A rendező egy interjúban így magyarázta a Pokol cím filmbeli jelentését: "A poklot gyakran mi magunk teremtjük meg a saját gondolatainkkal... Számomra ezeknek a figuráknak a pokla abban rejlik, hogy nem képesek eljutni egy szituáció lezárásáig. Csak magukban hordozzák, és nem képesek beszélni róla. Ha az ember életében valami szörnyűség történik, a sebet nem igazán lehet begyógyítani, de kialakulhat az emberben egy megfelelő hozzáállás a dologhoz. Az jelenti a kiutat a pokolból, ha próbáljuk ezt megérteni."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Claude Chabrol rendezte az 1994-es Pokol című filmet, amelynek szintén Emmanuelle Béart volt a főszereplője.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt június 21-én szerdán 20 óra 30-ra a Puskin mozi nagytermébe (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.):

Albert Mercédesz, Bakóné H. Ágnes, Balogh Edina, Baratta Ágnes, Becseics Dusánka, Bede Máté, Bende Anna, Benedek Beáta, Béres István, Bezzeg Zsolt, Bira Kornél, Botka Mónika, Buza Kristóf, Csaszó László, Csényi Mária, Csirke Irén, Cziráki Ágnes, Darázs Judit, Dávid Attila, Drucker Dávid, Duhaj János, Erdélyi Diána, Figler Nikolett, Gangel Beatrix, Gerő Eleonóra, Grósz Enikő, Gruber Dóra, Gyurics Gábor, Hadnagy Csilla, Halmay Lóránd, Hargitai Viktória, Heine Tímea, Hományi László, Horváth Ákos, Horváth Anna, Huss Nina, Idrányi Csilla, Illés Sándor, Járvás Mariann, Jüllich László, Kaldenekker Zita, Károssy Fruzsina, Knipper Benjamin, Komlósi Viktória, Kosiba Kriszta, Krizsanyik Csaba Viktor, Kutvölgyi Zoltán, Lang Eszter, Lóczi Katalin, Lőrinczi, Lukácsy Eszter, Macsuda Helga, Marli, Máté József, Miklós Mariann, Miklos-Klein Hunor, Mózes Melinda, Nagy Eszter, Nagy Sándor, Oppe Judit, Orsai Georgina, Pálffi Zoltán, Pálla Szabolcs, Pándi Ágnes, Péter Zoltán, Peterdi Ágnes, Pető Richárd, Pigler Zsófi, Pilissy Norbert, Pintért Beatrix, Raáb Orsolya, Répási László, Sáreczky Richárd, Sárközi Zsuzsanna, Sleisz Borbála, Stáhly Kata, Szász Olívia, Szathmári Nóra, Szűcs István, Tarnai Péter, Todorov Lotti, Tóth Anett, Tóth Anikó, Ursu Krisztina, Vajda Boglárka, Varga Ágnes, Waszner Attila, Weisz Péter

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!