Gabriel Byrne élete szövevényes

2006.06.15. 16:35

A Lantana rendezője ismét a férfiak és nők közti viszony sötét szövevényébe kalauzol kiváló új filmjében, a Gabriel Byrne és Laura Linney főszereplésével készült Jindabyne-ban. Az előzetes és a hivatalos honlap már az interneten.

A cannes-i filmfesztivál egyik meglepetésfilmje volt idén a Jindabyne című ausztrál dráma a Lantana - A szövevény-t is jegyző Ray Lawrence-től. A film Raymond Carver So Much Water So Close to Home című novelláján alapul, amelynek érdekessége, hogy már Altman Rövidre vágva című filmjében is feldolgozásra került.

A megrázó és lebilincselő történet középpontjában egy házaspár kapcsolata áll, amely a férj keményfejűsége miatt veszélybe kerül. A konfliktus egy végtelenül durva, de nagyon egyszerű esemény körül bontakozik ki: Stewart, a férj szokása szerint barátaival horgászni megy a hegyekbe, és a folyóban egy női holttestet fedez fel. Mivel a férfiak nem szeretnék, ha a rendőrség megjelenése elrontaná a hétvégéjüket, úgy döntenek, pecáznak tovább, és csak hazaindulásuk előtt értesítik majd a hatóságokat. Amikor érzéketlen viselkedésükre utólag fény derül, nem csak a halott lány rokonsága, hanem Stewart felesége, Claire is kiborul. A házasságukat igazából az mérgezi meg, hogy Stewart mindezek után képtelen elismerni felesége és önmaga előtt, hogy helytelenül cselekedett.

Beatrix Christian forgatókönyvét csak dicsérni lehet, a novella történetét úgy kerekíti ki, hogy részletesen és érzékletesen feltárja a különböző szereplők közti ellentmondásos viszonyokat. Megismerjük a Gabriel Byrne által megformált Stewart gyerekeihez fűződő viszonyát, és azt a más jellegű kapcsot, amely Claire-t (Laura Linney) köti össze gyermekeivel. A horgászcsapat három erősen középkorú és egy huszonéves férfiból áll, és kommunikációjukon keresztül bepillantást nyerünk a férfiak két különböző generációja közti viszonyba is, és abba, hogy a párkapcsolati alapvetések mennyire mások az idősebbek, mint a fiatal fiú számára. Végül a kultúrák egymásnak feszülése is megjelenik, amikor a meggyilkolt bennszülött lány rokonai rasszizmussal vádolják a fehér férfiakat tettük miatt.

Forrás: [origo]

A filmnek már él a hivatalos honlapja, amelyen megtalálhatók a produkcióban részt vevőkkel kapcsolatos háttérinformációk, a rendező fotói a forgatás helyszíneiről és nem utolsósorban az előzetes is, amely némi ízelítőt nyújt Byrne és Linney remek alakításából. A Jindabyne-t Ausztráliában július 20-án mutatják be, hazai forgalmazója egyelőre sajnos nincs.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK