A kánikulát vízparton lehet a legjobban elviselni, bár néha még ott is nehéz. Alternatív megoldásként javasolhatjuk a filmtörténelem legemlékezetesebb tengerparti jeleneteinek számbavételét befüggönyözött szobában egy hideg itallal. Halle Berry bikinije, Spielberg cápája, vagy a Kék lagúna tini-erotikája garantálják a felfrissülést, így az [origo] filmklub bombabiztos vakációtippjeihez repülőjegy helyett egy videótéka-tagsági is elegendő.

10. Kék lagúna: Sokkal több filmes értéket nem hordoz ugyan, mint egy testápolóreklám, de gyermekkorunk tiltott gyümölcseként mégis itt a helye az angyalarcú Brooke Shields meztelen korallbarangolásainak. A sikamlós szoft-erotika elsőként érdemelte ki az Egyesült Államok cenzoraitól az "R" (17 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel) besorolást, azaz a főszereplők se nézhették volna meg egykönnyen saját huncutkodásukat a vásznon. A tiniálom egy folytatást is megért Milla Jovovich-csal, sőt még A part meglehetősen félresikerült adaptációjába is beférkőzött utánérzésként.

Forrás: [origo]

9. Holtpont: A beépített ügynökök ősrégi kliséje szörfös banditák között is remekül működött az épp sztárrá váló Keanu Reeves-zel, az ultramacsós Patrick Swayze-vel, és a vigyorgó amerikai elnökök maszkjaival. Elképzelni is alig lehet dögösebb tengerparti tivornyát annál, mint ahol ott bulizik Anthony Kiedis a Red Hot Chili Peppersből, a parti tetőpontján pedig minden résztvevő a hullámokban éli át az eksztázist. Sokkal bénább történettel, de még szebb napbarnított testekkel próbálta felmelegíteni a koncepciót tavaly A tenger vadjai.