Hollywood B-kategóriás álompárja (?) csalódást okoz a pletykaéhes nézőnek. Meg mindenki másnak.

Brooke (Jennifer Aniston) és Gary (Vince Vaughn) Chicagóban élnek egy szép nagy lakásban. Utóbbi azért fontos, mert amikor két év után a neurotikus Brooke szakítani akar a lusta és önző Garyvel, egyikük sem hajlandó kiköltözni a mesés ingatlanból és kénytelenek továbbra is együtt, egymás ellen élni. A forgatókönyv ezzel az erőltetett, nehezen hihető alaphelyzettel indít: "A pofádat se bírom, de olyan jó kis lakályos ez a mi kis kuckónk, éljünk továbbra is együtt, seggfej". Na persze.

A Szakíts, ha bírsz állítólag direkte szembemegy Hollywooddal meg úgy általában minden romantikus vígjátékkal, amiben azért lehet valami, mert nem különösebben szórakoztató és szerelem sincs benne. Ha így nézzük, Vaughn, aki nem csak a főszerepet játssza, de övé a sztori és ő volt a producer is, sikerrel járt: nevetni kizárólag az ájult unalomig ismert mellékszereplő-sablonokon lehet, úgy csendesen, befelé szuszogva, mint amikor az ember harminchat fokban gombnyomásra nevető sorozatokat néz egymagában. Ők megbízható, egyenletes játékkal tűnnek fel időnként, elmondják a poént, aztán visszavonulnak: Joey Lauren Adams (Képtelen képregény) Brooke barátnője, aki katasztrófális jótanácsokat ad, Jon Favreau (Bárbarátok) Gary lassú haverja, a nagyon jó Vincent D'Onofrio pedig Gary könyvelő bátyja, aki képtelen egy pillanatra is elengedni magát. Szórakoztató, kellemes társaság.

A baj a két főszereplővel van. Azok, akik a pletykák miatt nézik meg ezt a filmet, meg fognak lepődni. Hiába hallani már jóideje, hogy a való életben ezek ketten egy pár, Vaughn és a gépies Aniston idegenül, két külön világból üvöltöznek egymásra, pedig a sztori szerint ők még kicsit megpróbálnák megmenteni ezt a fiktív, valószerűtlen kapcsolatot. Aniston nem mer színész lenni: legtöbbször visszavonul a Jóbarátok-stílus biztonságos, szenvtelen grimaszai mögé, partner nélkül Vaughn pedig fáradtan, nehezen pörgeti fel magában azt a hadaró-robbanó hisztériát, amit az utóbbi években mindenki örömére tökéletesen kifejlesztett.

Forrás: InterCom
Vince Vaughn és Jennifer Aniston | Nézd meg az előzetest!

A szakítás hosszúra nyúlik, pedig ezt semmi sem indokolja. Két elfáradt, ideges ember kerülgeti egymást, kínos poénokkal dobálóznak, fárasztják a barátaikat. Érthetetlen, miért húzzák ennyi ideig. A filmet legalább háromszor be lehetne fejezni, de valamiért nem merik, és tovább görgetik egészen addig, amíg aztán végleg és csúnyán kifullad... és aztán még hozzátoldanak egy utolsó utáni, x-év-múlva-mégis-feltámad-a-remény zárójelenetet. Remélem nem azért, mert már a folytatást tervezik.

Mesterházy Lili