Az amerikai színész évek óta tervezi, hogy megvalósít egy életrajzi filmet az "LSD-pápáról", Timothy Learyről, és most úgy tűnik, lassan tényleg összeáll a projekt. A filmben valószínűleg maga Leonardo DiCaprio alakítja majd a pszichedelikus drogok szószólóját.

Timothy Leary - aki a hetvenes évek egyik legnagyobb hatású személyiségévé vált Amerikában - pszichológus volt, és a Harvard Universityn tanított, amikor '59 telén életében először kipróbálta a hallucinogén hatású gombát. Erről később úgy számolt be, hogy ebből a négyórányi pszichedelikus élményből többet tanult az elméről és a tudatról, mint tizenöt év pszichológusi tevékenységből. Hamarosan diákjai bevonásával kísérletekbe kezdett az LSD lehetséges terápiás felhasználásáról, és arra a következtetésre jutott, hogy a hallucinogén szer megfelelően alkalmazva hatásos lehet az alkoholizmus kezelésében és bűnelkövetők rehabilitálásának segédeszközeként. Az egyetem vezetősége nem díjazta túlzottan Leary tevékenységét, és '63-ban kirúgták a Harvardról.

Élete ezután meglehetősen kalandosan folytatódott: többször is ült marihuánabirtoklásért, egyik alkalommal megszökött, és Algériába, majd Svájcba menekült. Később Afganisztánba szökött, de letartóztatták, és visszavitték az Egyesült Államokba. Nixon elnök állítólag "Amerika legveszélyesebb emberé"-nek titulálta őt. 95 év börtönbüntetésre ítélték, de egyezséget kötött az FBI-jal, amelynek értelmében informátorként segítette őket nyomozásaikban, így '76-ban szabadon eresztették. Leary '96-ban hunyt el rákban, halálának pillanatait videóra vették, de a felvételt nem hozták nyilvánosságra.

DiCapriónak még volt lehetősége személyesen találkozni Learyvel, ami minden bizonnyal nagy hatást gyakorolt rá, mert évek óta tervezi, hogy megfilmesíti az életét. A film a tervek szerint a negyvenes évek elejétől a börtönből való megszökéséig követi majd Leary életútját. Az egészen biztos, hogy DiCaprio lesz a producer, de nagy valószínűséggel ő is alakítja majd az "LSD-pápát". A harmincegy éves színész az Aviátor-ban, Howard Hughes megformálásával már bizonyította, hogy hitelesen hallucinál a vásznon, így ez feltehetően most sem okoz majd gondot számára.

A színész-producer már felkérte Craig Lucas írót (aki többek közt az Előjáték egy csókhoz című, Alec Baldwin és Meg Ryan főszereplésével készült romantikus film forgatókönyvét írta) és a Leary hagyatékát kezelő Michael Horowitzot a forgatókönyv megírására. Hogy a filmet ki rendezi majd, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de nem kizárt, hogy Lucast kérik fel, hiszen az író tavaly The Dying Gaul című filmjével rendezőként is debütált.