Huszonnégy perc a betépett Keanuval

2006.07.17. 17:51

Bár a Keanu Reeves főszereplésével készült, Kamera által homályosan című animációs antiutópia nálunk csak jövő év elején kerül a mozikba, de a rajongók már most trippezhetnek egyet: a film első 24 perce megtekinthető az interneten!

Amerika nagyobb városaiban már játsszák Richard Linklater legújabb filmjét, a Philip K. Dick regénye alapján készült Kamera által homályosan-t; hozzánk pedig a jövő év elején érkezik majd az alkotás, amely hasonlóan Linklater korábbi, Az élet nyomában című filmjéhez, speciális animációs technikával készült. A rajongóknak viszont nem kell az Egyesült Államokba utazniuk, ha nem bírják kivárni a hazai bemutatót: az interneten az első 24 perc (azaz a teljes film negyede) megtekinthető legálisan és ingyenesen.

A Keanu Reeves főszereplésével készült film a jövőben játszódik; a színész egy kábítószerügyi nyomozót alakít, aki egy Bob Arctor nevű dílert követ, aki egy életveszélyes, súlyosan addiktív drogot terjeszt. A drog hatása, hogy két, egymással ellentétes félre bontja az ember személyiségét, és a két fél persze nem tud egymásról, ezért a nyomozónak fogalma sincs róla, hogy Bob, a kábítószerfüggő drogkereskedő valójában önmaga.

Bár a cselekmény alapját ez a történetszál képezi, a film nem krimi, inkább dráma, amely végül is a kábítószer személyiségroncsoló hatásáról szól. A nyomasztó témát a drog hatása alatt álló figurák humoros párbeszédei színezik derűsebbre - és ezekből derül ki, hogy miért is Linklaternek kellett megcsinálnia ezt a filmet: a rendező legtöbbször főszereplői csapongó beszélgetéseire építi filmjeit, gondoljunk csak a Naplopók-ra, a Mielőtt felkel a nap-ra vagy a Visszajátszás-ra.

A film első 24 perce alapján mindenki megbizonyosodhat róla, hogy Az élet nyomában óta Linklater grafikusai tovább tökéletesítették azt az animációs módszert, amelynek segítségével a színészekkel leforgatott képsorokat rajzfilmmé alakítják, és arról is, hogy ez a fajta animáció milyen jól passzol a drogos ködben úszó sztorihoz.

Forrás: InterCom
Robert Downey Jr. a filmben

A filmrészletben láthatjuk többek közt a Rory Cohrane által megformált figurát, aki képzeletbeli bogarakat fogdos össze egy befőttesüvegbe, az álcázó öltözetbe bújt Keanu Reevest, aki a detektívmunkájáról tart előadást, de közben totálisan szétesik, és elveszti a fonalat, Robert Downey Jr.-t, aki egy étteremben ülve belelendül számos agymenéseinek egyikébe, valamint Woody Harrelsont és Winona Rydert, akik Downey Jr. 50 dollárért szervált tizennyolc sebességes bringáján ámuldoznak, majd rájönnek, hogy mégis csak kilencsebességes lehet a bicikli, hiszen csak annyi fogaskerék van rajta. Vagy nem is kilenc, hanem csak nyolc?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK