Budapest, déli 1 óra, Hungária körút-Egressy sarok. Legalább negyven fok, inkább ötven. A hőségre lágyuló aszfaltot fújtató kamionok passzírozzák a mélybe, az 1-es villamos délibábos remegéssel érkezik. A sarkon szikrázó, üvegfalú Kontrax irodaház 1993-ban készült el, ma elhagyatva, üresen áll. Van, aki mégis ki tudja használni ezt a kísértetházat: ezekben a napokban Török Ferenc filmrendező és stábja tölti meg a teret. Forog az Overnight, Török harmadik filmje a Moszkva tér és a Szezon után.

Ahogy a bejárat felé vánszorgok, az utolsó néhány méteren erőre kapok, mert eszembe jut: hiszen ez egy irodaház, valószínűleg telepakolták csodálatos, életmentő légkondival. Török Ferenc ezen később jót derül, miközben fénylő homlokomat törölgetve, a hőségtől levegőért kapkodva leülünk beszélgetni a forgatás ebédszünetében.

"Légkondi, dehogy, az nincs. Jó meleg van. Ez a második napunk az irodaházban, eddig a flaszteren nyomtuk, kint a betonon, autofahrtokkal, a városban. Semmi légkondi. De ki lehet bírni. Addig örülök, amíg meleg van és nem zuhog az eső: ez a film egy forró nyári napon játszódik, negyven fokban. Az elején két napot vidéken forgattunk, így indul a film is, a nap legfontosabb hírével, ezt vettük fel az ufóbázison - itt játszik most a Krétakör társulata is" - utal a taljándörögdi űrközpontra a rendező.

"Ma leforgatunk egy passzázst: kijön a tárgyalóból, találkozik valakivel, kézi kamerával, le kell rohannia a portára... próbáljuk belakni ezt az épületet, a harmadik emelettől a földszintig. Nagyon szeretjük ezt a helyet, és próbáljuk értelmezni. Délelőtt volt egy kis improvizálás is, jó volt. Van néhány olyan színész, akinek kevés szövege van megírva, és itt a helyszínen dumálgatunk. Az a jó, hogy ez olyan sztori, ami 24 órát ölel fel és nem kell  három hónapos vagy tízéves történetet elmesélni. Nemcsak a lényeges pillanatok és a szerelmi csúcspontok léteznek, hanem az is fontos, amikor valaki csak úgy van és nem történik semmi. Örülök ennek a rövid időnek. Persze ez alatt a 24 óra alatt is sok mindent megtudunk a főhősről, és a végén valaki más lesz belőle, mint akit az elején megismertünk."

A rendező alaposan körüljárta a brókervilágot; az Overnight forgatását megelőzően, a Szezon-hoz hasonlóan most is csinált egy dokumentumfilmet előtanulmányként, ez lett a Bróker leszek. A filmben egy tapasztalt bróker-oktatónővel, két fiatal brókerrel és egy, a brókerkedésre még csak készülő lánnyal beszélget Török. "Ha láttad a Bróker leszek-et, akkor emlékszel arra a srácra, aki a hitéről mesél, és arról, hogy templomba jár és így próbálja megérteni a pénzvilág titokzatos mozgásait. Ez meglepett, ez izgalmas. Arra is nagyon hasznos volt ez a film, hogy kidolgozhassam az apró részleteket. Milyen órát hord egy bróker? Mit reggelizik egy bróker? A történet megvolt, nem azt kerestem - a tranzakció maga, az a történet. Elindul és van egy útja. A mellékszálakat kidolgozni, az a nehezebb. Fontos női szereplők vannak, fontos taxisok, van vagy tizenöt-húsz taxizásunk az Overnight-ban."

"Nehéz volt a casting is, persze, de nagyon megkönnyítette, hogy viszonylag korán, majdnem egy fél éve tudtam, hogy Bodó Viktor lesz a főszereplő. Felhívtam és megkérdeztem, lenne-e kedve ehhez a filmhez, odaadtam neki a könyvet, és igent mondott. Lehet, hogy most már bánja - nevet a rendező -, mert iszonyú sokat melózik vele. Mégis, úgy érzem, kikapcsolódás neki ez a munka, zsigerből csinálja a szerepet. Eszenyi Enikő lesz a cinkosa, egy komoly, tapasztalt nő, egy bróker, aki segít neki, mert egyedül nem tudná megcsinálni azt a trükköt, ami maga a sztori főszála. A brókervilágban létezik egy szabály, a 'négyszem-törvény', ami azt jelenti, hogy csak úgy utalhat egy bróker, ha valaki, egy back office-os tud róla. Így aztán a főhősnek kell egy cinkos, aki egy kaliber, nem lehet egy huszonhárom éves kiscsaj. Oda egy Enikő kell, nem akárki" - mosolyog Török.

Fotó: Fábián Évi [origo]
Török Ferenc rendezőt, Garas Dániel operatőrt játszik

A menetrend egyszerűen hangzik. "Szeptember elejétől a végéig kint leszünk Indiában, ott vesszük fel a történet harmadik szálát, Szőcs Artúrral, most vágják éppen a haját a szerephez. Ő játssza Bodó és Nagy Ervin mellett a harmadik brókersrácot. Ha ez megvan, októberben vágok, aztán decembertől Berlinben csinálják a hang utómunkáját, hiszen az Overnight nemzetközi munka, magyar-német koprodukcióban készül. Utána pedig magyar forgalmazás, német forgalmazás, és persze megpróbáljuk fesztiválokon indítani, de ez még messze van." Török Ferenc felpattan, az ebédidő lejárt, indul a forgatás.

Nézz képeket az Overnight forgatásáról!
(Fotó: Fábián Évi [origo])