Az [origo] filmklub következő vetítését nem ajánljuk azoknak, akik csak azért járnak moziba, hogy egy óriási adag popcorn mellett megfeledkezzenek a problémáikról, mert A United 93-as című dráma a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról szól, és mivel hűen követi a valós eseményeket, happy endre sem lehet számítani. Ha helyesen válaszolsz a kérdésünkre, részese lehetsz annak a megrázó élménynek, amit ez a film jelent.

Paul Greengrass megrendítő, de patetikus megoldásoktól mentes filmben örökítette meg a 2001. szeptember 11-i események egy szeletét: a United Airlines 93-as járatán történteket. Ez volt az al-Kaida öngyilkos merénylői által eltérített négy gép közül az, amely nem érte el célját, hanem a pennsylvaniai Shanksville mellett lezuhant. A film készítői a lehető leghűbben szerették volna rekonstruálni az eseményeket, de mivel egyetlen túlélő sem maradt, természetesen nem lehet pontosan tudni, hogy mi zajlott le a gép fedélzetén.

A gép eltérítése után több utas telefonbeszélgetést bonyolított le a családtagjaival, így a túlélő rokonok tudtak segíteni a filmkészítőknek, akik a roncsok közt megtalált fekete doboz pilótafülkében rögzített hangfelvételéből származó információkat is felhasználták a filmhez. A valószerűség érdekében A United 93-as valós időben mutatja be a kb. egy és negyed órán át tartó repülés során történteket. A fedélzeten zajló drámával párhuzamosan a földi eseményeket is láthatjuk: a légiirányítók és a hadsereg erőfeszítéseit, hogy megoldják a lehetetlen helyzetet. A film középpontjában az utasok hősiessége áll, akik megpróbáltak betörni az elfoglalt pilótafülkébe, és ezzel arra kényszerítették a terroristákat, hogy tervezett célpontjuk elérése előtt a földnek vezessék a repülőt.

A gép utasainak megformálására szándékosan viszonylag kevéssé ismert (főként eddig csak tévésorozatok kisebb szerepeiben feltűnő) színészeket választottak ki, akik képesek elhitetni a nézőkkel, hogy átlagembereket látnak a vásznon. A film forgatókönyvíró-rendezője, Paul Greengrass korábban többek közt a Véres vasárnap-ot és a Bourne-csapdá-t készítette. A rendező már az 1972. január 30-i észak-írországi tüntetés eseményeit feldolgozó Véres vasárnap készítésekor is élt a lehetőséggel, hogy beszéljen az érintett családokkal, és így nyerjen tényleges bepillantást az eseményekbe, és most is ezt a módszert követte. Egy interjúban elmondta, hogy a film premierjét megelőzően sok kívülálló feltette neki a kérdést, hogy nincs-e még túl közel szeptember 11. tragédiája ahhoz, hogy filmre vigyék, ugyanakkor az áldozatok családtagjai csak ennek ellenkezőjét kérdezték tőle: "Mi tartott ennyi ideig?"

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

A United 93-as című film világpremierje a Tribeca filmfesztiválon volt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt augusztus 15-én kedden 19 óra 30-ra a Palace Mom Park moziba (1123 Budapest, Alkotás u. 53.):

Csató Anikó, Bakó Zoltán, Balázs Brigitta, Balázs Tamás, Balázs Viktoria, Balog Seweryn, Bán István, Báré Miklós, Beregi Péter, Botka Mónika, Botlik Attila, Brünnhilde, Csirmaz Edit, Dálnoki Miklós, Dániel Dóra, Dari Renáta, Dávid Attila, Farkas Szilvia, Farkas Zsuzsanna, Fauszt Gábor, Fehér András, Fényes Zoltán, Fodor Szilárd, Frank Dániel, Garancsy Georgina, Gáspár Petra Gizella, Géber Petra, Gerzsenyi Éva, Griniusz Ádám, Haiszer Ágnes, Hanyuné Kovács Lívia, Haux Márta, Hedervári Henrietta, Hideg Edina, Hortolányi Beáta, Horváth Ákos, Juhász Zoltán, Kaszt Eva, Kérdi Zsolt, Kéri Lehel, Keszeg Alpar, Kiss Attila, Kiss Mónika, Kovács András, Kovács Dóra, Kovács Éva, Kozák Danuta, Kunkli Zoltán, László Róbert, Lindmayer Zsolt, Malinás Krisztina, Mátyás Olga, Nagy György, Nagy Mónika, Oravecz Sándor, Pálosi András, Papp Noémi, Paszkosz Rozália, Pásztory Zoltán, Patkós Zita, Pehi Anna, Pető Gábor, Pittinger Beáta, Rehorovszky Pál, Schelb Miklós, Schmidt Vilmos, Somogyi Béla, Szabó Ágota, Szandra Albert, Szathmári Nóra, Székelyné Papp Szilvia, Szigethy Éva, Szűcs Attila, Takács Szilvia, Tasi Péter, Újvári Judit, Vajda Boglárka, Vándor Márk, Varga Zoltán, Vetró Gábor, Vidor Betti, Vlasits Katalin, Vörös Judit, Zoltán Károly, Zsigmond András, Zsoldos Ákos

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne szomorkodj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!