Kazahsztán büszke fia szívatja az amerikaiakat

2006.08.11. 17:11

Idejében szólunk: a gyenge idegzetűek húzódjanak fedezékbe, mert az Ali G néven ismert Sacha Baron Cohen ismét Magyarországra érkezik. Elkészült a második nagyjátékfilm a legalább három különböző személyiséggel rendelkező angol humorista főszereplésével, és már az előzetes alapján is látszik, hogy büntető lesz.

Ali G-t, a magát fekete hiphop-sztárnak képzelő munkásosztálybeli fehér srácot már mindenki megismerhette az HBO Da Ali G Show-jából, amelyben színes melegítőbe öltözve, gengszterékszerekkel teleaggatva csinált hülyét mit sem sejtő sztárvendégeiből, meg persze az Ali G Indahouse című filmből, amelyben a suttyó váratlanul bekerül az angol parlamentbe. A tévéműsorban időnként feltűnt Cohen másik énje, a felszínes, homoszexuális osztrák piperkőc, Brüno is, valamint harmadik megtestesülése, az angolt erősen törő naiv kazahsztáni tévériporter, Borat is.

Ezúttal Boraté lesz a főszerep a röviden csak Borat, hosszan pedig Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorius Nation Kazahstan című vígjátékban, amelyben Cohen folytatja a népek szívatását, ezúttal az Egyesült Államokban. A két és fél perces előzetes kellőképpen vicces és kínos filmet ígér: Boratot a kazahsztáni televízió az USA-ba küldi, hogy dokumentumfilmet készítsen az ottani életről. Innentől a nyugati kultúrában partra vetett halként viselkedő és nyelvi nehézségekkel küzdő riporter kalandjait követhetjük, amelyek lényege persze a szokásos: az, hogy a Boratot alakító Cohen hogyan ugratja be az utca emberét.

A filmet a humor műfajában jelentős tapasztalattal rendelkező Larry Charles rendezte, aki mostanában a Félig üres című - szintén a kínosan vicces kategóriában induló - tévésorozat egyik rendezője, valamint az Entourage egyik írója. (Az Entourage az HBO aranyos sorozata, amely egy sztárrá válás felé legjobb úton haladó jóképű színészfiúról és haverjairól szól, és már Magyarországon is vetítik - sajnos a rémes Törtetők cím alatt fut.)

A Borat novemberben érkezik a hazai mozikba, és az [origo] filmklub vetítésén premier előtt is megtekinthető lesz majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK