Rendező a fájától

2006.08.11. 14:14

Az apa: Lawrence Kasdan

Apai örökség: Talán nem tartozik a leghíresebb hollywoodi rendezők közé, viszont azok is ismerik a munkáját, akik egy filmjét sem látták, pályáját ugyanis forgatókönyvíróként kezdte, mégpedig A birodalom visszavág társszerzőjeként. A Lucasszal való első sikeres együttműködést még két további követte: az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói-t és a Jedi visszatér-t is együtt írták. Rendezőként A test melegé-vel debütált, amelyet számos változó színvonalú filmje követett; legutóbbi produktumát, az Álomcsapda című horrort például nehezemre esett értékelni.

Forrás: [origo]
Geena Davis és William Hurt Az alkalmi turistá-ban

Aranykor: Kedvencem tőle Az alkalmi turista, amelyben rendszeresen visszatérő színészei, William Hurt és Kathleen Turner küzdenek egymással és önmagukkal házasságuk romjain. Kár, hogy mostanában nem csinált igazán színvonalas filmet, de állítólag Tom Hanks főszereplésével előbb-utóbb belevág a The Risk Pool című regényadaptációba, ami akár még jó is lehet.

+ + +

A fia: Jake Kasdan

Ifjonti hév: Lawrence-nek két fia is van, de Jon néhány apróbb filmszereptől eltekintve még nem vívott ki magának elismertséget, ezért csak Jake-kel foglalkozom, akiről azonnal le kell szögezni, hogy az egyik legjobb fej a mai filmkészítők közül. Sajnos személyesen nincs szerencsém ismerni, úgyhogy ezt csak munkái alapján jelentem ki, viszont azok magukért beszélnek. Haverjaival együtt megalkotta a legjobb gimi- és a legjobb főiskolai tévésorozatot, a Freaks & Geeks-t, és az Undeclared-et. Persze, mint az a szuperjó, a fősodor unalmától elrugaszkodó sorozatokkal általában történni szokott, mindkettőt levették a műsorról egy évad után (87,98 dollárt nehéz lenne jobban elkölteni, mint a két DVD-csomag közös megvásárlására).

Forrás: [origo]
Jack Black és Colin Hanks a Narancsvidék-ben

Névjegy az asztalon: Jake legújabb filmjét, a The TV Set címűt még mi sem láttuk, de az első kettő elérhető videón, illetve DVD-n, ami határozottan közrejátszik abban, hogy a magyar filmforgalmazás gyászos helyzete ellenére még nem hagytuk el az országot. A Filmklubon belül feloldhatatlan vitát okoz egyébként, hogy a rovatvezető, Varga Feri szerint a Bill Pullman és Ben Stiller fenomenális kettősét felmutató A magány-nyomozó Jake igazi klasszikusa, e sorok írója ellenben az elbűvölő Colin Hanks (Tom fia) főszereplésével készült Narancsvidék (lásd: fenti fotó) című kamaszfilm mellett teszi le a garast. Abban viszont egyetértünk, hogy aki jót akar magának, mindkettőt megnézi.