Az apa: John Cassavetes

Apai örökség: Ha Coppolát a független filmesek atyjának nevezzük, Cassavetes bizonyára az istenük. A színészként és rendezőként is nagyot alkotó művész sosem tudott kibékülni a hollywoodi stúdiókkal, ezért filmjei egy részét maga finanszírozta és forgalmazta. Persze nem csak emiatt tekinti sok mai rendező a példaképének, hanem sajátos, életszerű filmjeiért: színházi tapasztalatait vitte át a filmkészítésre is, és színészei improvizációira építette a jeleneteket. Nem sokan képesek hasonlóan dolgozni, mint ahogy ő tette, de egyvalakinek biztosan sikerült: Mike Leigh Cassavetes módszerét viszi tovább a munkájában - letaglózó eredménnyel.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Peter Falk és Gena Rowlands az Egy hatás alatt álló nő-ben

Aranykor: Cassavetes szinte állandó társulattal vette körül magát, felesége, Gena Rowlands, Peter Falk, Seymour Cassel és mások rendszeresen feltűntek filmjeiben. Rowlands és Falk hihetetlen kettőst alkot az Egy hatás alatt álló nő-ben, amelyben egy házaspár birkózik a feleségen elhatalmasodó őrülettel. Ez a dráma senki más rendezésében nem válhatott volna olyan megrázóvá, mint Cassavetesnél, attól igazán megdöbbentő, hogy olyan érzésünk van, mintha dokumentumfilmet néznénk egy házaspár hol jobb, hol rosszabb hétköznapjairól.

+ + +

A fia: Nick Cassavetes

Ifjonti hév: Cassavetes négy gyermeke közül három is feltűnt már a filmvásznon, de kétségkívül a színészi pályáját gyerekként a Férjek-ben kezdő Nick az, akiről több okból is elmondhatjuk, hogy továbbviszi apja örökségét: színészként és rendezőként is dolgozik, akárcsak az apja, és vászonra vitte apja egyik forgatókönyvét, amelyet neki már nem volt lehetősége megfilmesíteni. Emellett társszerzője volt a Betépve című filmnek, amelyet Ted Demme rendezett, akiről később még lesz szó.

Forrás: [origo]

Robin Wright Penn és Sean Penn az Életem szerelmé-ben

Névjegy az asztalon: Valljuk be, ha Nick nem is tehetségtelen, azért nem ér apja nyomába, és eddigi legjobb filmjét, az Életem szerelmé-t is John "segítségével", azaz az ő forgatókönyvéből készítette. Azért a színészvezetéssel kapcsolatban biztos ellesett az öregétől egy-két dolgot, mert Sean és Robin Wright Penn, no meg persze John Travolta is nagyot alakít a filmben.