Rendező a fájától

2006.08.11. 14:14

Az apa: David Lynch

Apai örökség: Lynch munkásságával szemben nehéz közömbösnek maradni, sajátos történetmesélési módszereitől és vizuális stílusától a legtöbben vagy elalélnak a gyönyörtől, vagy kirohannak a világból. Nem lenne tisztességes, ha eltitkolnám, hogy én az emberek utóbbi csoportját gyarapítom, ugyanakkor tisztelem a rendezőt két okból is: egyrészt nincs még egy olyan alkotó, aki olyan következetesen és gyorsan fel tud idegesíteni, mint ő (a Mulholland Drive-ot például már az eleje főcím alatt utáltam), és ezáltal mégiscsak speciális helyet foglal el a szívemben, másrészt láthatóan őszintén csinálja, amit csinál.

Forrás: [origo]
John Hurt Az elefántember-ben

Aranykor: Hogy egy picit árnyaljam az előbb leírtakat, mindjárt bevallom, hogy Az elefántember gyerekkorom egyik meghatározó filmélménye volt. Hogy miért paráztam szét magamat rajta, azon nincs mit magyarázni, de igazából az is elég egyértelmű lehet, hogy miért szerettem: kisgyerekként teljesen átadtam magamat ennek a mesterien hatásos és meghatóan elmesélt történetnek. Szerintem Lynch azóta sem csinált hasonlóan jót.

+ + +

A lánya: Jennifer Chambers Lynch

Ifjonti hév: David még csak 22 éves volt, amikor első házasságából megszületett első lánya, Jennifer, így nem csak az apa volt hatással gyermeke művészetére, hanem viszont: David első filmjét, a Radírfej-et saját bevallása szerint részben felesége terhessége és az apává válással kapcsolatban érzett szorongása inspirálta. Ki tudja, mi mindent érzett meg ebből a kislány, aki szerepel is a filmben. Később Jennifer még aktívabban belefolyt apja kreatív tevékenységébe: a Twin Peaks sorozatot kísérő Laura Palmer titkos naplója című könyvet ő írta. Rendezni még csak egyszer rendezett, de állítólag második filmje már előkészítés alatt áll.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
Julian Sands és Sherilyn Fenn a Dobozba zárt szerelem-ben

Névjegy az asztalon: Hogy a Dobozba zárt szerelem arról tanúskodik-e, hogy Jennifernek nehéz gyerekkora volt, vagy csak azt tükrözi, hogy nincs tehetsége a rendezéshez, mindenki eldöntheti maga, de tény, hogy a '93-ban készült film nem váltott ki üdvrivalgást sem a nézőkből, sem a kritikusokból. A női főszerepet a Twin Peaks Audreyja alakítja, aki egy elmebeteg, vagy perverz, vagy egyszerűen csak a párkapcsolatokról nagyon különös elképzelésekkel rendelkező férfi fogságába esik, aki puszta szerelemből megszabadítja őt a végtagjaitól. Akit felvillanyoz ez a sztori, talán még találhat a filmből egy régi VHS-kópiát a helyi videotéka valamelyik eldugott polcán.