Az apa: Peter Kassovitz

Apai örökség: Peter Kassovitzot muszáj imádni, egyrészt mert magyar, másrészt mert Mathieu-t nemzette. Filmes munkásságáért is lehet szeretni, de ezt nem tenném kötelezővé, mert az az igazság, hogy főként tévéfilmekből álló rezüméjében nem találni remekművet. Viszont ő Mathieu apja. Vagy ezt már mondtam?

Forrás: [origo]
Robin Williams (jobbról a második) a Hazudós Jakab-ban

Aranykor: A fentiekből következik, hogy aranykorról a szó szoros értelmében nem beszélhetünk, de Peter legemlékezetesebb filmje a második világháborúban egy lengyel gettóban játszódó Hazudós Jakab. Ha nem is túl eredeti a sztori, és kicsit szentimentális is lett a végeredmény, azért azt nem lehet elfelejteni, hogy Peter maga is holokauszttúlélő, ráadásul a Robin Williams főszereplésével készült film egy részét Magyarországon forgatták, magyar epizódszereplőkkel.

+ + +

A fia: Mathieu Kassovitz

Ifjonti hév: Mathieu-re büszke lehet az apja, még harminc se volt, amikor megrendezte a kilencvenes évek egyik legjobb filmjét, és azóta színészként is bizonyított. A Hollywoodra való átnyergelése a Gothiká-val nem volt teljesen zökkenőmentes ugyan, de legyünk türelmesek: már öt filmet rendezett, eljátszotta Amélie szerelmét, az Ámen mártír papját és a München egyik Moszad-ügynökét, és még mindig nincs negyven.

Forrás: [origo]
Vincent Cassel A gyűlölet-ben

Névjegy az asztalon: Legjobb és legjelentősebb filmje nyilvánvalóan a fekete-fehér A gyűlölet (bár itt jegyezném meg zárójelben, hogy afféle bűnös szórakozásnak a Bíbor folyók sem utolsó), amely a Párizs elgettósodott külvárosaiban feszülő etnikai ellentétekről szól kíméletlen őszinteséggel. A film nézése közben finom apróságokból kiderül, hogy Kassovitz pontosan ismeri ezt a közeget, és nem a levegőbe beszél (no meg azóta sajnos a történelem is őt igazolta). Neki és filmjének köszönheti a világ azt is, hogy megismerte Vincent Casselt.