Rendező a fájától

2006.08.11. 14:14

Az apa: Ivan Reitman

Apai örökség: A szlovák származású Ivan Reitman filmjeit mindenki ismeri, és majdnem mindenki szereti, aki a nyolcvanas évek végén érte el a serdülőkort, hiszen rendezőként vagy producerként ő látta el ezt a korosztályt a (többé-kevésbé) megbízható színvonalú családi vígjátékokkal, amelyeken felnőttünk. Csak néhány cím emlékeztetőül: Ikrek, Beethoven, Ovizsaru, Állj, vagy lő a mamám! A kilencvenes évek végén a Hat nap, hét éjszaká-val örvendeztette meg Harrison Ford rajongóit, idén pedig hosszabb szünet után a hamarosan itthon is mozikba kerülő A szuper exnőm-mel tért vissza - nem túl diadalittasan sajnos.

Forrás: [origo]
Bill Murray a Szellemirtók-ban

Aranykor: A fenti felsorolásból persze szándékosan kihagytam Ivan klasszikusát, a Szellemirtók-at. Szerintem mindenki emlékszik rá, milyen volt beleszeretni az idióta szellemvadász Bill Murraybe, és milyen szánalmasan festett, amikor a feje búbjáig habos volt a szétrobbant Michelin-babától. Hogy ez a vígjáték nem a filmművészet csúcsteljesítménye, az nagyon valószínű, de az is biztos, hogy a főcímzene dallama egész hátralevő életünkben a fülünkben fog csengeni.

+ + +

A fia: Jason Reitman

Ifjonti hév: Jason, akárcsak húga, Catherine, gyerekkorában apja több filmjében is szerepelt, szóval szinte filmforgatásokon nőtt fel. Nem túl meglepő, hogy hamar elkezdett rövidfilmeket és reklámokat rendezni és hogy első nagyjátékfilmjére sem kellett soká várni.

Forrás: Budapest Film
Rob Lowe és Adam Brody a Thank You for Smoking-ban

Névjegy az asztalon: Christopher Buckley Thank You for Smoking című regényében találta meg azt az alapanyagot, amit érdemesnek tartott megfilmesíteni, és nem nyúlt mellé: briliáns szereposztású, okos és könnyed szatírát kerekített belőle, ami nem csak egy elsőfilmesnek válna büszkeségére. Jasont most már biztos nem lehet megállítani: a (hazai mozikban e héttől megtekinthető) Thank You... sikere után máris felkérést kapott, hogy jövőre rendezze meg a Juno című vígjátékot, amely egy furcsa nő furcsa terhességéről szól majd.

Bujdosó Bori

Előző
Következő