A szeptemberi torontói filmfesztiválon rengeteg izgalmas film kerül majd a napvilágra, többek közt Werner Herzog drámája az ijesztően festő Christian Bale-lel, egy Pulitzer-díjas regény adaptációja Sean Pennel, Jude Law-val és Kate Winslettel, és egy skizoid hangulatú vígjáték Emma Thompsonnal és Will Ferrellel. Ízelítő a választékból.

Szeptember 7. és 16. közt rendezik meg a 31. torontói filmfesztivált, amelynek programja a megszokott módon új kanadai filmeket, nemzetközi világpremiereket és más fesztiválokon már bemutatott, de még amerikai premier előtt álló alkotásokat vonultat fel.

A világpremierek között szerepel majd a Szörnyek keringője rendezőjének Marc Forsternek az új, Stranger Than Fiction című filmje (az előzetes megtekinthető itt), amelyben Will Ferrell egy olyan pasast alakít, aki egy nap ráébred, hogy ő egy regény főhőse, és élete az író - Emma Thompson - kénye-kedve szerint alakul. Kár, hogy Ferrell játszik a filmben, pedig egy normális színésszel ez akár jó is lehetne.

Thompson volt férje, Kenneth Branagh rendezőként képviselteti magát a fesztiválon A varázsfuvola legújabb feldolgozásával. Biztató, hogy a forgatókönyvet Stephen Fry, az angol színész-író jegyzi, akit legutóbb a V mint vérbosszú-ban láthattunk.

A Váratlan utazás című tévéfilmsorozat Sarájaként megszeretett, később az Eljövendő szép napok-ban, legutóbb pedig A szavak titkos életé-ben emlékezetes alakítást nyújtó Sarah Polley első rendezésével mutatkozik be. Az Away From Her címet viselő dráma egy öregedő házaspárról szól, akik már negyven éve élnek szerelemben, amikor a feleség (Julie Christie) az Alzheimer-kór áldozatává válik, és hamarosan teljesen megfeledkezik férje létezéséről.

Figyelemreméltónak tűnik az elsősorban vicces áldokumentumfilmjeiről híres Christopher Guest új alkotása is, amely a For Your Consideration címet viseli, és bár játékfilm, az amerikai filmiparból űz gúnyt: egy kis függetlenfilm stábját követi, amelynek tagjai versengésbe bonyolódnak egymással egy reménybeli Oscar-jelölésért.

Vetítik Agnieszka Holland nagyrészt Magyarországon forgatott Copying Beethoven című drámáját is, amely a zeneszerző utolsó évének fiktív történetét meséli el. Beethovent Ed Harris alakítja a filmben.

A Kitartó szerelem és a Sztárom a párom rendezője, Roger Michell egy Venus című filmmel jelentkezik, amely arról szól, hogy két öreg színész élete hogyan áll a feje tetejére, miután megismerkednek egy lázadó tinédzserrel. A főszerepekben Peter O'Toole-t, Leslie Phillipst, Richard Griffithst és Vanessa Redgrave-et láthatjuk.

Werner Herzog saját '97-es dokumentumfilmjét, a sokat próbált repülőgép-pilótáról szóló Little Dieter Needs to Fly-t használta alapul új játékfilmjéhez, a Rescue Dawn-hoz, amelyben - úgy tűnik, hogy a szerep kedvéért ismét csontsoványra fogyott - Christian Bale alakítja Dietert.

Forrás: [origo]
Christian Bale a Rescue Dawn című filmben

A mostanában kicsit eltűnt Christina Ricci a Penelope-ban, Mark Palansky első nagyjátékfilmjében tér vissza, amely egy modern mese egy családi átoktól sújtott fiatal nőről, aki útnak indul, hogy megtalálja önmagát, és persze az igaz szerelmet.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a Robert Penn Warren Pulitzer-díjas regénye alapján készült All the King's Men-t is, amelynek szintén Torontóban lesz a világpremierje. Stephen Zaillian, a Schindler listája és más sikerfilmek írója rendezte a Sean Penn, Jude Law és Kate Winslet főszereplésével készült drámát, amely a negyvenes-ötvenes évek Amerikájában játszódik, és egy korrupt politikus életéről szól.