Már nem csak a közönségnek van elege Tom Cruise-ból, de a szakmának is: a Paramount nem hosszabbítja meg a Mission: Impossible-t és más sikerfilmeket gyártó Cruise/Wagner Productions 14 éve fennálló szerződését.

A Paramount filmstúdió tizennégy év szoros együttműködés után megvált Tom Cruise-tól és partnerétől, Paula Wagnertől. A színész és a producer közös, Cruise/Wagner Productions nevű cége Cruise olyan sikerfilmjeit gyártotta a stúdió égisze alatt, mint a Mission: Impossible-trilógia vagy a Világok harca.

A produkciós cég és a stúdió szerződése augusztus 31-ig tart, és egészen néhány nappal ezelőttig folytak a tárgyalások a szerződés meghosszabbításáról, de végül mégsem sikerült megállapodásra jutniuk. A Paramount vezetősége, élén Brad Grey elnökkel, remélte, hogy megkurtíthatja a Cruise-ék által zsebre tett összeget. A stúdió egy munkatársa szerint "egyszerűen túl drága volt itt tartani őket. Sajnos a Cruise/Wagner többe került a stúdiónak, mint amennyit behozott, ezért nem volt már értelme, hogy ennyit fizessünk, csak azért, hogy nálunk legyenek."

A Paramount a Viacom Rt. tulajdonában áll, amelynek elnöke, Sumner Redstone nem anyagi, hanem személyes okokkal magyarázta Cruise-ék "elbocsátását": "Bármennyire kedveljük is őt, nem tartottuk helyénvalónak meghosszabbítani a szerződését. Az utóbbi időben mutatott viselkedése elfogadhatatlanná vált a Paramount számára." Redstone nem részletezte az okokat, de nyilván olyan tételek szerepelnek Cruise bűnlajstromán, mint kanapén ugrálás, magzatburokevés kilátásba helyezése, szcientológia reklámozása és Katie Holmes.

A stúdió meg nem nevezett munkatársa Cruise utóbbi időben tervbe vett filmjeivel kapcsolatban is felfedte a szakma hivatalosan ki nem mondott véleményét: "Mostanában több helyen lehetett olvasni, hogy néhány olyan film, amely korábban Cruise neve alatt futott, most új szereposztást és ennek következtében zöld utat kapott a stúdióktól, amit korábban nem sikerült elérni. Csak olvasni kell a sorok között. Nem akartak Cruise-zal dolgozni."