Az egész estés Miami Vice-film látványa elkényeztette a nézőket, a lilás színekben úszó, gyönyörűen megkomponált képeket élvezet volt nézni több mint két órán át, és ezt többnyire még azok is elismerik, akiknek amúgy nem jött be a film. Amit viszont csak a nagyon furcsa esztétikai érzékkel rendelkezők nevezhettek szépnek a filmben, az a Sonny Crockettet megformáló Colin Farrell haj- és arcszőrzetviselete volt. A látvány minden alkalommal elborzasztott bennünket, amikor Farrellt premier plánban mutatta a kamera, egyszersmind eszünkbe juttatta, hogy nem először köszönt ránk meglepő bozont a vászonról. Ez adta az ötletet, hogy összeszedjük az öt (plusz egy) legemlékezetesebb arcszőrzetet, amellyel valaha találkoztunk a moziban.

5. Sean Penn bajuszkája A világ második legjobb gitárosá-ban

Forrás: [origo]
Sean Penn A világ második legjobb gitárosá-ban

Bár inkább borotvált arccal szoktuk meg, nem ez az egyetlen film, amelyikben Penn arcszőrzettel lépett a közönség elé, például a Ments meg, uram!-ban kecskeszakállal kombinált és barkóval kiegészített bajusszal jeleskedett. Woody Allen filmje mégis kiugró, mert itt a kis bajusz tökéletes utolsó ecsetvonás a főhős, Emmet Ray karakteréhez. Ray - aki a világ második legjobb gitárosa - arrogáns, alkoholista és csak egyvalakit tisztel, a világ legjobb gitárosát, Django Reinhardtot. A zenéért és a részeg randalírozásokért élő művészhez bajusza éppúgy hozzátartozik, mint elmaradhatatlan gitárja.

+++

4. Jeff Bridges laza szakálla A nagy Lebowski-ban

Forrás: [origo]
Jeff Bridges A nagy Lebowski-ban

Töki (vagyis eredeti nevén: The Dude) megjelenése összefoglalja egész életfilozófiáját, habár korántsem gondosan megtervezett öltözékről és szőrzetviseletről van szó, épp ellenkezőleg: stílusa maga az elhanyagoltság. Kinyúlt nyakú pólóban és kötött kardigánban flangál (már amikor kiöltözik, máskor csak fürdőköpenyt ölt magára), bajszára, szakállára és hajára pillantva pedig azonnal látszik, hogy gazdájuk a közelmúltban nem tette tiszteletét a borbélynál. Amikor kedvenc, főétkezést helyettesítő italát, a Fehér Oroszt fogyasztja, a sűrű lé gusztán beleragad a szőrzetbe, de a Tökit az ilyesmi nem izgatja.

+++

3. Colin Farrell borostával kombinált harcsabajsza a Miami Vice-ban

Forrás: [origo]
Colin Farrell a Miami Vice-ban

A harmadik helyet tudjuk megszavazni cikkünk apropójának, Sonny Crockett rémes bajszának vagy inkább rémes fejének - hiszen nem mehetünk el szó nélkül a haja mellett sem, amely minden lehetséges hibapontot begyűjt, amit csak férfifrizura magáénak tudhat: már a focistafazonhoz képest is lenőtt, de mégsem hosszú, hátranyalt, zsíros és melírozott. A furcsa bajuszberendezés méltó kiegészítője a hajnak, ha nem lenne elég, hogy már-már harcsába átmenően kanyarodik lefelé, még az is tetézi a látványt, hogy a bajusz körül jelentős mennyiségű borosta található, mintha Sonny éppen szakállnövesztési folyamat közepén állna, vagy nem tudta volna a borotválkozótükör előtt eldönteni, hogy mit is akar. Bár az ázsiai szépség, Isabella helyében alapos hajmosás és borotválkozás előtt bottal se piszkáltuk volna meg Sonnyt, tisztelettel kell adóznunk a produkció hair-stylistja előtt, Collin Farrellből sikerült ezzel a megjelenéssel még nagyobb bumburnyákot csinálnia.

+++

2. Johnny Depp gyöngyös csüngői A Karib-tenger kalózai-ban

Forrás: [origo]
Johnny Depp A Karib-tenger kalózai 2-ben

Jack Sparrow kapitány megjelenését részben maga Johnny Depp találta ki, az ő ötlete volt például, hogy legyenek aranyfogai (a producert úgy győzte meg erről, hogy először betetetett rengeteg aranyfogat a szájába, aztán "hagyta magát meggyőzni" arról, hogy néhányat kivegyenek közülük). Azt nem tudjuk, hogy a kapitány szőrzetdesignja kinek a fejéből pattant elő, mindenesetre szerintünk telitalálat a bohókás figura hosszú, loncsos hajához passzoló sajátos szakáll, amely tulajdonképpen nem más, mint az álláról lelógó két fonott, gyöngyökkel díszített bojt. Ehhez mintegy mellékesen társul persze egy kis bajusz is, meg némi gyér szakállszerű szőrzet az arcon. Azt az egyet nem egészen értjük viszont, hogy Johnny miért ragaszkodik az életben is ehhez az inkább vicces, mintsem vonzó megjelenéshez.

+++

1. Hugh Jackman farkasszőrzete az X-Men-filmekben

Forrás: [origo]

Hugh Jackman az X-Men III-ban

Az első helyezést Wolverine-nek, az X-Men-sorozat farkasszerű mutációval megáldott hősének kell adnunk, egészen egyszerűen azért, mert ennél rondábbat még nem láttunk. Persze az összhatásba ebben az esetben is belejátszik a frizura is: erre az elbénázott, az Elvis-sérót és a Wayne-világa főhőseinek hajviseletét előnytelenül keresztező hajzatra nincs mentség. Na és akkor ehhez jön a dús, barna, a farkas mivoltot hangsúlyozó körszakáll, amelynek csúfsága attól lesz felülmúlhatatlan, hogy elöl egyszer csak véget ér, az áll csupasz, és bajusz sem tartozik hozzá, és ettől olyan benyomást kelt, mintha Wolverine arca közepén valaki kegyetlenül végigment volna egy nullásgéppel.

+++

+1 John Waters a filmekben és az életben

Forrás: [origo]
John Waters a Valami vadság-ban

A gusztustalankodás királya különdíjat érdemel: a botrányfilmrendező John Waters azzal érdemelte ki, hogy bekerüljön e szerény összeállításba, hogy az életben éppen olyan bizarrul fest, mint a filmekben, amelyekben feltűnik, azaz megjelenése éppolyan furcsa és nyugtalanító, mint alkotásai. Bár a kultikus Hajlakk és Rózsaszín flamingó rendezője mintha életkora előrehaladtával egyre fogyaszthatóbb filmeket gyártana (a Titkos gyilkos mamá-ban vagy a Kuki-ban például már egyáltalán nem szerepel sem száztonnás transzvesztita, sem székletevés), egyvalami nem változik: a védjegyévé vált csíkbajusz, melyet szája fölött hord. Minden bizonnyal ő a világ legkeskenyebb bajszú férfija, amelynek tökéletes kiborotválásához feltehetően sok év gyakorlásra volt szükség. Waters bajsza megtekinthető több saját filmje mellett például a Valami vadság-ban is, amelyben használtautó-kereskedőt alakít, akitől Melanie Griffith figurája újabb verdát vásárol, miután korábbi kocsiját rendőri közbelépés miatt kénytelen volt hátrahagyni.

Bujdosó Bori

Ha úgy véled, hogy összeállításunkból kimaradt a kedvenc (vagy éppen legjobban utált) filmeden megjelenő arcszőrzet, ne habozz, írd meg nekünk a filmklub@origo.hu címre, hogy mit felejtettünk ki! Ígérjük, az általatok legnépszerűbbnek megszavazott pamacsokat egy későbbi cikkben összegyűjtjük. A levél tárgya "Bajusz" legyen!