A velencei filmfesztivál versenyprogramon kívül bemutatásra kerülő filmjei közt igazi csemegék találhatók, nekünk már csak azt kell kivárni, hogy Magyarországra is megérkezzenek: végre jön David Lynch új filmje és Ethan Hawke második rendezése, lesz horror Nicolas Cage főszereplésével, és az amerikai kormány is célkeresztbe kerül Spike Lee és John Lennon jóvoltából.

Szerdán, Brian De Palma The Black Dahlia című, Josh Hartnett, Aaron Eckhart és Scarlett Johansson főszereplésével készült film noirja vetítésével indul a 63. velencei filmfesztivál, amely szeptember 9-ig tart. Korábbi beharangozónkban már ízelítőt kínáltunk a versenyprogram javából, de versenyen kívül is számos izgalmas film kerül majd a közönség elé.

Talán még mindig nem közismert, hogy Ethan Hawke nem csak színész, hanem író és rendező is: két, magyarul is megjelent regényt írt eddig, a Hamvazószerdá-t és a Mi a gond velem?-et, és 2001-ben megrendezte első, Chelsea Walls című nagyjátékfilmjét. Hawke most az eredetileg The Hottest State című Mi a gond velem? filmváltozatát készítette el, amely egy huszonéves srác párkapcsolati szerencsétlenkedéséről szól. A William nevű srácot Mark Webber alakítja, akire emlékezhetünk a Kedves Wendy! Stevie-jeként vagy a Hervadó virágok végén feltűnő furcsa fiú szerepéből. Aktuálisan gyötrődést okozó szerelmét a kolumbiai származású Catalina Sandino Moreno, egyik volt csaját pedig Michelle Williams játssza. Egy mellékszerepben Hawke is feltűnik a filmben, amelyet a fesztivál Horizons elnevezésű, a "filmkészítés új trendjeit" bemutató szekciójában vetítenek.

David Lynch végre elkészült eredetileg a májusi cannes-i filmfesztiválra beígért új filmjével, az Inland Empire-rel, mely versenyen kívül kerül bemutatásra. A háromórás film a Mulholland Drive-hoz hasonlóan ismét egy bajba került Los Angeles-i nő misztikus történetét meséli el. A főszerepben Laura Dernt láthatjuk viszont, aki már szinte veterán Lynch-színész: a Kék bársony-ban és Veszett a világ-ban is játszott. Partnere ezúttal Jeremy Irons lesz.

Forrás: [origo]
Egy jelenet az Inland Empire című filmből

A pszichopata beütésű hőseiről híres Neil LaBute (Férfitársaságban, Faragjunk férfit) ezúttal egy remake-kel áll elő: a '73-as The Wicker Man című horrort vitte ismét vászonra. A film egy sziget zárt, titkokat őrző közösségében játszódik, ahonnan eltűnik egy kislány. Az ügyben nyomozó seriff, akit Nicolas Cage alakít, egyre furcsább dolgokra lesz figyelmes munkája során, és lassan rájön, hogy az ügy sokkal mélyebbre nyúlik, mint gondolta. A filmnek - melyet versenyen kívül, éjszakai vetítés keretében mutatnak be - már az előzetese is megtekinthető.

Érdekesnek ígérkező dokumentumfilmek is találhatók a programban. A Horizons szekcióban vetítik Spike Lee When the Levees Broke című filmjét és a The U.S. vs. John Lennon című alkotást is. Lee négy egyórás részből álló filmje az amerikai kormány felelősségét firtatja a Katrina hurrikán által okozott pusztítással és annak kezelésével kapcsolatban, elsősorban New Orleans-i lakosok megszólaltatásával. A másik, David Leaf és John Scheinfeld által rendezett film áttételesebben támadja a jelenlegi amerikai vezetést: arról szól, hogy John Lennon háborúellenes törekvései miatt hogyan került szembe az amerikai kormánnyal. Hogy mindkét alkotás torokszorító, afelől nincs kétségünk, utóbbi esetében ez már az előzetesből is kiderül.