A folyó és A lyuk rendezőjének legújabb filmjében a mélabú találkozik az erotikával, a magány a görögdinnyével, a musical az újhullámmal. Ha különleges filmélményre vágysz, játssz velünk, és jegyet nyerhetsz az [origo] filmklubba, a Huncut felhőcske című tajvani film vetítésére.

A Huncut felhőcske egy olyan trilógia harmadik darabja, amelynek első két részét sajnos nem játszották a hazai mozik. Az első, És ott hány óra van? című részben megismerkedtünk a fiúval, aki egy felüljárón karórákat árul, és a lánnyal, aki vesz tőle egy órát. A lány, csuklóján az órával, elutazik Párizsba, a fiúnak pedig nem marad más, mint hogy átállítsa Tajpej összes óráját a párizsi időre, és esténként a Négyszáz csapás-t nézze videón. A második rész, az Eltűnt a felüljáró, csak huszonöt perces, és ebben a lány visszatér Tajpejbe, de amikor elmegy oda, ahol annak idején találkozott a fiúval, azt látja, hogy a forgalmas út fölül nyomtalanul eltűnt a felüljáró.

Az első két rész melankolikus, mesés hangulata a Huncut felhőcské-ben is visszaköszön, sőt, ezúttal még tarkabarka zenés betétek is színesítik a filmet. Viszont olyan jeleneteket is kapunk, amelyeket a tapasztalatok szerint nem mindenki bír végignézni - legalábbis erről tanúskodik, hogy a film vetítésein mindig akad néhány néző, aki elhagyja a termet. Megtudjuk, hogy a fiúból időközben pornószínész lett, és a sors úgy hozza, hogy ismét találkozik a lánnyal egy aszályos nyáron, amikor az emberek víz helyett görögdinnyével csillapítják a szomjukat, sőt, más jellegű vágyaikat is.

A rendező, Tsai Ming-liang így beszél nagyvárosban játszódó filmjeiről: "Kis, helyi érvényű témákkal foglalkozom, amelyek az érzéseimet és az életről alkotott elképzeléseimet tükrözik. A város csak háttér számomra. Bedobom a figurát egy térbe, és izolálom. Ez a tér lehet nagyon zsúfolt, de teljesen üres is. Szerintem az emberek természete nem változik, függetlenül attól, hogy egy tömeg közepén állnak, vagy a vécén ülnek. Számomra az izoláció, a magány érzete az eszköz az emberi természet ábrázolásához."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

A Négyszáz csapás című filmben Jean-Pierre Léaud játszotta Antoine Doinelt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt szeptember 7-én csütörtökön 19 órára az Odeon Lloyd moziba (1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.):

Balázsy Benigna, Bálint Anita, Bártházi András, Beke Kata, Bordos Éva, Csáki Balázs, Csik Hajnalka, Csontos Imre, Czira Erika, Faragó András, Flórián Endre, György Zoltán, Heim Julianna, Heine Tímea, Jakab Zoltán, Kiss Gábor, Kukla Imre, Lippner György, Majoross Bea, Mécsi Nándor, Oláh Gábor, Olasz Hajnalka, Pulai András, Rehorovszky Pál, Ruskó Viktor, Sávos Tamás, Singer Péter, Stefán Krisztina, Stroján József, Sturcz Mónika, Szilágyi Bertalan, Szovik János, Takács Eszter, Torma Zsuzsanna, Tóth Bálint, Tóth Emese, Turi Ibolya, Vályi Géza, Zeitler Ibolya, Zsarnóczky Erika

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!