Időutazás gőzössel

2006.09.01. 1:00

Bosszúszomj, szerelem, kapzsiság és vonatok is lesznek Koltai Róbert új, szatirikus hangvételű filmjében, a Megy a gőzös-ben. A jövő hétfőn kezdődő forgatás előtt az [origo] filmklub tudósítója megismerkedett a szereplőkkel, köztük a férfi főhőst alakító bájos újonccal, Szabó Tamással.

Egy kis csongrádi faluban vagyunk a harmincas években. Hogy béke honolna, azt egyáltalán nem állíthatjuk: az egykori állomásfőnök, Körte Lajos, és fia, Kázmér bosszút forralnak a jelenlegi állomásfőnök, Bajusz János ellen, aki kifúrta Körtét az állásából. A bosszúhadjárat áldozatává válik egy díszvonat, amely értékes rakományt szállít magával, melynek nyoma vész. A vonattal érkezik egy roma család is, Böske nevű lányukkal, akibe Kázmér rögtön beleszeret. Legalább három sínpáron fut tehát Koltai Róbert új vígjátéka, a Megy a gőzös.

A szerelmi szálat két fiatal művész, Egres Katinka és Szabó Tamás viszi a hátán, akiknek ez lesz az első nagy filmszerepük, Körte Lajost Gáspár Sándor, Bajuszt maga Koltai Róbert alakítja. Mellettük fontosabb szerepe lesz Gesztesi Károlynak mint Bajusz cimborájának, Pogány Juditnak Bajusz feleségének szerepében, valamint Szabó Győzőnek és Pindroch Csabának, akik a vonat rakományának elkótyavetyéléséért felelős csendőröket játsszák.

Már csak egy hétvége választja el a stábot a szeptember 4-én induló forgatástól, az utolsó simítások zajlanak minden fronton: a rendező a fiával, Koltai Gáborral egyezteti a forgatókönyvben a roma szavakat, ugyanis Gábor amellett, hogy a film producere, a könyvet is együtt csiszolgatta Grecsó Krisztiánnal, az íróval. A jelmeztervező, Parádi Gabi új rajzokat hoz, a csapat nézegeti őket, közben ő elmondja, hogy a ruhák a harmincas évek paraszti világát tükrözik majd, "kicsit kifigurázva". A Kázmért alakító Szabó Tamás Gulyás Buda operatőrrel egyeztet: hamarosan el kell mennie, de az esti próbán ott lesz.

Tamásról hamar kiderül, hogy egy éve van még hátra a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy nagyon meg van fázva, mert az augusztus 20-i vihar őt is elkapta, és, hogy szeret a Szimplakertbe járni - első személyes találkozása Koltai Róberttel úgy történt, hogy egy véletlen folytán a rendező fuvarozta oda. És, hogy hogyan érzi magát pár nappal azelőtt, hogy fejest ugrana első főszerepébe? "Iszonyatosan izgulok, és nagyon várom." - mondja, és mi tagadás, látszik is rajta, hogy izgul. Azért nem ez lesz az első alkalom, hogy kamera elé áll, nemrég fejezte be a munkát Fazekas Lajos Mátyás királyról szóló három részes tévéfilmjében, amelyben Hunyadi Lászlót formálta meg.

Forrás: [origo]
Szabó Tamás és Koltai Róbert | Még több kép a szereplőkről

A fekete sálba burkolózó, élénken köhögő Tamás elmegy az órájára, én pedig a rendezőt kezdem faggatni "óriási közönségnek" szánt filmjéről. Azt nem hajlandó megmondani, hogy pontosan hány nézőt ért ez alatt, de a film tervezett stílusáról szívesen beszél: nem akar olyan lenni, mint a '79-es Indul a bakterház, amelyben, akárcsak most, az állomásfőnököt alakította, viszont, ha Kusturicás lenne a végeredmény, azt "nem bánná". A forgatókönyv mintegy két éves közös munka során érte el végleges formáját: "Engem mindig az fog meg, ha beszállhatok a történet alakításába. A fiam és Grecsó Krisztián összehoztak valamit, ami már eleve helyes, jól felrakott dolog volt, Krisztián nagyon tehetséges író. De ahhoz, hogy én igazán közel kerüljek, az kellett, hogy jó néhány napot együtt dolgozzak Krisztiánnal, és akkor az enyém is lett a történet."

Forrás: [origo]
A csapat elégedetten nézi a jelmezterveket: Szabó Tamás, Gesztesi Károly, Szabó Győző, Koltai Róbert és Egres Katinka

Ez már a hetedik olyan filmje lesz, amelyben rendezőként és színészként is szerepet vállal. Elárulja, hogyan egyezteti össze a kettőt: "Az a titka, hogy olyan munkatársakat kell választani, akiknek - ha épp kamera előtt játszom - belenézek a szemébe, és tudom, hogy hogy sikerült a jelenet." Hozzáteszi, hogy most külön izgalommal várja a két fiatal színész debütálását. Utóbbival szerintem mindenki így van, aki egy pillanatra is együtt látja Katinkát és Tamást; mindketten vibráló egyéniségek, és remekül mutatnak együtt, nagyobb összeget mernék tenni rá, hogy Koltai megtalálta az álompárt filmjéhez.

Forrás: [origo]
Egres Katinka és Szabó Tamás | Még több kép a szereplőkről

A 220 millió forintból készülő Megy a gőzös forgatása a tervek szerint 25 napig tart majd, a mozibemutató jövő ősszel várható.

Bujdosó Bori

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK