A kommunisták öt évre eltiltották a rendezőt

2006.09.04. 16:33

Lou Ye kínai rendezőt öt évre eltiltották a filmkészítéstől, mert az idei cannes-i filmfesztiválon hivatalos engedély nélkül mutatta be új filmjét, a Summer Palace-t.

Az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be Lou Ye angolul Summer Palace címet viselő új filmjét, amely egy fiatal kínai lány politikai és szexuális tapasztalatszerzését meséli el a Tiananmen téri diáktüntetés leverésének és a berlini fal leomlásának idején. A politikai és szexuális szempontból is szókimondó film bemutatására a rendező nem kért hivatalos engedélyt, ezért a rádió- és tévéműsorokat, illetve mozifilmeket jóváhagyó állami intézmény öt évre eltiltotta Lou Ye-t a filmkészítéstől.

A rendező nem először kerül összeütközésbe a kínai cenzorokkal: 2000-es, nálunk is bemutatott Egy szirén szerelme című szürreális hangulatú, romantikus drámáját hivatalos engedély nélkül készítette el, és ennek kétéves eltiltás lett a következménye. Az újabb cenzori büntetés bizonyára nagyon érzékenyen érinti az alkotót, aki a cannes-i fesztiválon úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne arra is, hogy újravágja a Summer Palace-t annak érdekében, hogy Kínában is bemutatásra kerülhessen.

Kína fő hírügynökségének tájékoztatása szerint a film kópiáit el fogják kobozni, a forgalmazásából származó jövedelmet pedig lefoglalják. A Summer Palace producerét, Nai An-t szintén eltiltották a filmkészítéstől öt évre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK