A 63. velencei filmfesztivál zsűrije a fő díjazási kategóriák közül kettőben is meglepte a filmkritikusokat: a várakozásokkal ellentétben a kínai Jia Zhangke filmjének ítélték a fődíjat, a legjobb színész díját pedig Ben Afflecknek adták.

Tegnap este a díjátadási ceremóniával véget ért a 63. velencei filmfesztivál. A Catherine Deneuve által vezetett zsűri döntéseinek egy része nagy meglepetést okozott: a korábban favoritnak kikiáltott filmek (például a The Queen, amely arról szól, hogyan birkózott meg az angol királyi család Diana hercegnő halálával, vagy a Bobby, amely Robert F. Kennedy meggyilkolásának körülményeit dolgozza fel) helyett a kínai Jia Zhangke új filmje, a Sanxia haoren (Still Life) kapta a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt.

A film a Jangce folyón található Három szurdok gátnak nevezett hatalmas gátrendszer építésének idején játszódik, amikor emberek sokasága volt kénytelen elhagyni lakóhelyét. A helyszín egy lerombolt falu, ahova visszatér a két főhős: egy bányász, aki a feleségét, és egy nővér, aki a férjét keresi. Jia Zhangke függetlenfilmes rendező, aki hivatalos engedély nélkül készíti filmjeit Kínában, ezért alkotásait sokszor be sem mutatják hazájában. Elképzelhető, hogy a zsűri döntésében közrejátszott az a tény is, hogy egy másik kínai rendezőt, Lou Ye-t éppen a héten tiltott el a kínai cenzori hivatal öt évre a rendezéstől, mert engedély nélkül mutatta be új alkotását a cannes-i filmfesztiválon.

Az Ezüst Oroszlánt, azaz a legjobb rendezés díját a 84 éves Alain Resnais, a Tavaly Marienbadban és a Szerelmem, Hiroshima című klasszikusok alkotója kapta Coeurs, angolul Private Fears in Public Places című filmjéért.

A legjobb színésznő díja nem okozott meglepetést: az angol Helen Mirren kapta az elismerést Erzsébet királynő megformálásáért Stephen Frears The Queen című filmjében. Annál többen elcsodálkoztak a legjobb színész díján, melyet Ben Affleck vihetett haza a Hollywoodland-ben nyújtott alakításáért. A film Superman híres megformálója, George Reeves halálának tisztázatlan körülményeiről szól. A Reevest alakító Affleck mellett a nyomozót megformáló Adrien Brody, és a Reeves szeretőjét alakító Diane Lane játsszák a fontosabb szerepeket a filmben.

Forrás: [origo]
Jia Zhangke rendező az Arany Oroszlánnal

A The Queen még két jelentős elismerést kapott: a kritikusok díját, illetve a legjobb forgatókönyv díját, amelyet Peter Morgan vihetett haza. A legjobb dokumentumfilm Spike Lee a "Horizont" szekcióban vetített When the Levees Broke című négyórás alkotása lett, amely a Katrina hurrikán által okozott pusztítás felelőseit keresi. Ebben a szekcióban a legjobb játékfilm díját Liu Jie Mabei shang de fating című filmje nyerte.